• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH preuzima kontrolu neba 2012. godine

BiH bi 2012. godine trebalo da preuzme kontrolu neba od Srbije i Hrvatske, izjavio je zamjenik generalnog direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Marinko Šimunović.

 BiH preuzima kontrolu neba 2012. godine Izvor: MONDO

"Sljedeće godine bi trebalo da prebrodimo sve prepreke i riješimo probleme u vezi sa preuzimanjem kontrole neba od Srbije i Hrvatske i da u 2012. godinu uđemo sa punim kapacitetom, što se uklapa u međunarodna očekivanja", izjavio je Šimunović za "Glas Srpske".

On je pojasnio da je u završnoj fazi priprema sistema za kontrolu neba, te da će u oktobru početi njegova provjera.

"Radari - obrada radarske slike, sistem za obradu i razmjenu govorne komunikacije i radio-komunikacijski sistem su provjereni dijelovi ovoga sistema za koji su izdati sertifikati, koji potvrđuju da svaki od ovih sistema radi nezavisno. Srce sistema - softver za sublimaciju, trenutno je u fazi provjere", dodao je Šimunović.

Prema njegovim riječima, poslije toga uslijediće provjere sistema sa Beogradom i Zagrebom i nakon što bude potvrđeno da sistem radi nezavisno, biće spojen sa ostalim sistemima.

On je naveo da jedan od sljedećih koraka i potpisivanje ugovora sa svim telefonskim operaterima u BiH i usklađivanje tog sistema sa operaterima u Srbiji i Hrvatskoj, od kojih se traži sigurnost i kapaciteti koji će obezbijediti trajnu i garantovanu vezu.

Šimunović je dodao da će vrijeme i mogućnosti za uključivanje u puni operativni rad zavisiti i od nastavka školovanja kontrolorskog kadra i dodatnih obuka i obuka na lokaciji tehničko-tehnološkog kadra, navodeći da je na obuci 51 kontrolor.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE