• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić osporavao nalaze holandskog kapetana

Nekadašnji predsjednik RS osporavao je nalaze kapetana u holandskoj vojsci Patrika van der Vajdena.

 Karadžić osporavao nalaze holandskog kapetana Izvor: MONDO

Radi se o  nalazima kapetana u holandskoj vojsci Patrika van der Vajdena u vezi sa incidentom u kome je, tada trogodišnja, Anisa Pita pogođena u nogu dok se igrala na terasi u ulici Žagrići 38.

Karadžić je tvrdio da "nije bilo šanse da se puca sa stijene Baba, odakle se ne vidi ni muslimansko groblje, ni mjesto incidenta". On je sugerisao da svjedok "nije došao do zaključka da je projektil došao sa muslimanske teritorije samo zato što Srbi nisu bili blizu".

 Svjedok, snajperista, 2006. i 2009. godine u Sarajevu je posjetio mjesta na kojima su se desili incidenati u toku rata. On je rekao da protok vremena nije imao veliki efekat na ta mjesta, jer su se, "iako su podignute nove zgrade i izniklo rastinje, i dalje mogle vidjeti mete".

Svjedok je za pretresno vijeće sastavio izvještaj o porijeklu vatre i oružju koje je korišteno u nekoliko incidenata u Sarajevu, kao i o mogućnostima koje su imali snajperisti.

Dok ga je unakrsno ispitivao Karadžić, on je potvrdio da je "dejstovovanje drugačije za redovnu vojsku i za snajperiste". On je izjavio da "nikada nije ustanovio da su snajperisti ispalili ijedan metak".
"Moja metodologija je bila da utvrdim odakle je došao projektil, kakav je metak korišten, i kolika je bila udaljenost, na osnovu čega bi se moglo ustanoviti da je to bio snajperista, ali taj zaključak nije mogao da bude konačan", rekao je svjedok.
On je dodao da je "smjer dolaska projektila utvrđivao na osnovu toga kako je izgledalo mjesto incidenta, kakva je lokacija i šta je na njoj izvodljivo".

Van der Vajden je rekao da nije bio upoznat sa rasporedom snaga u toku sukoba. On je, na pitanje da li mu je "istražni materijal BiH bio od velike pomoći", odgovorio sa: "ne mnogo, zato što ti izvještaji nisu bili potpuni i nekad bi sadržavali samo fotografiju metka".
Odbrana je tražila 20 sati za unakrsno ispitivanje ovog svjedoka, ali je vijeće procijenilo da su "zbog ograničenog raspona svjedočenja", za to dovoljna četiri sata.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE