• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH na dva koraka od ukidanja EU viza

Unutrašnje-politički odbor EP podržao ukidanje viza BiH i Albaniji, na redu sam parlament pa ministri unutrašnjih poslova zemalja članica.

 BiH na dva koraka od ukidanja EU viza Izvor: MONDO

Građani BiH i Albanije moći će uskoro da putuju u zemlje šengenskog sporazuma bez vize, pošto je unutrašnjo-politički odbor Evropskog parlamenta glasao za viznu liberalizaciju.

Kako je saopštio šef delegacije Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Ernst Štraser ovaj odbor je sa velikom većinom prihvatio viznu liberalizaciju.
"Sada su konačno svi potrebni kriterijumi u potpunosti ispunjeni", objasnio je on, dodajući da su to potvrdili eksperti Evropske komisije.

"Ova vizna liberalizacija je važno dostignuće i bilo je moguće samo uz velike napore obe zemlje. Prije svega u oblastima korupcije i poboljšanja saradnje sa vlastima su obe zemlje morale mnogo da rade", ocijenio je bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije u saopštenju.

"Sada su konačno potrebni kriterijumi ispunjeni 100 odsto. Time će građani BiH i Albanije moći bez viza da putuju u zemlje EU, isto kao što to od prošle godine mogu građani Srbije, Makedonije i Crne Gore", objasnio je on.

Međutim, iz prošlogodišnjeg iskustva potrebno je povući pouke, poručio je Štraser.

"Komisija treba da sprovede široku akciju objašnjavanja vizne liberalizacije. Samo tako je moguće spriječiti malverzacije. Očekujem široku informtivnu kampanju koja će građanima objasniti da se radi o dozvoli za kratkoročni ostanak u EU i da nema nikakvog smisla podnositi zahtjev za dobijanje azila", rekao je on.

"Komisija mora dalje zemlje detaljno pratiti da li se pridržavaju potrebnih kriterijuma za viznu liberalizaciju", dodao je Štraser.

Poslije unutrašnjo-političkog odbora sada je još na Evropskom parlamentu da izglasa prijedlog o viznoj liberalizaciji za Albaniju i BiH, a izostaje još uvijek i odluka ministara unutrašnjih poslova EU, kako bi mogla stupiti na snagu.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE