• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Privrženi smo Dejtonskom sporazumu

Između Srbije i Republike Srpske nema otvorenih pitanja, a Beograd i Banjaluka dijele identične stavove po svim važnim temama, ocijenili Tadić i Kuzmanović.

 Tadić: Privrženi smo Dejtonskom sporazumu Izvor: MONDO

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović, kome za pet dana ističe predsjednički mandat, poručio je na konferenciji za novinare posle satanka s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu da je Srbija, kao garant Dejtonskog mira, od potpisivanja tog sporazuma uvijek bila uz RS kad je to bilo potrebno.

"Ja sam predsjednika Tadića upoznao sa time da se u BiH nakon izbora pripremaju ponovo prijedlozi da se radikalno mijenja Ustav i da se stvara jedno drugačije državno uređenje. Mi smatramo da nikakav novi i drugačiji oblik državnog uređenja ne može biti", rekao je Kuzmanović.

Predsjednik RS istakao je da se ne može prihavatiti unitaristički koncept u BiH je "BiH mora ostati složena država sa dva entiteta u kojoj su ravnopravna tri konsitutivna naroda".

On je poručio da je za rješavanje problema u RS potreban dijalog i kompromis, ali da "kompromisa neće biti tamo gdje će umanjivati ustavni kapacitet RS" ili tamo gdje se dovodi u pitanje mehanizam odlučivanja.

"Taj mehanizam znači da mora postojati entitetsko glasanje, zaštita nacionalnog vitalnog interesa. Ako toga ne bi bilo, onda bi se desilo da bi najbrojnija nacija imala neprekidno kompletan sistem odlučivanja. Tu komprimisa ne može biti", naveo je Kuzmanović

Kuzmanović je dodao da je stav RS po pitanju Kosova da će podržati sve ono što bude rezultat dogovora između Beograda i Prištine.

Srpski predsjednik Tadić ocijenio je da je u prethodnih nekoliko godina saradnja između Srbije i RS značajno unaprijeđena, posebno u privredi.

"Još jednom ću potvrditi sa Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, ostaje privržena tom međunarodnom ugovoru koji je garantovao mir i stabilnost, ne samo na prostoru BiH, nego i čitavog zapadnog Balkana", izjavio je Tadić.

On je dodao da Dejtonski sporazum omogućava i specijalne veze između Republike Srpske i Srbije, što je u prethodnim godinama dosta korišćeno.

Tadić je naveo da u skladu sa standardima UN i EU Srbija želi da sačuva identitet srpskog naroda u svim zemljama regionu uz istovremeno poštovanje integriteta svih zemalja zapadnog Balkana.

Tadić je zahvalio Kuzmanoviću na dosadašnjem angažovanju i saradnji, dodajući da će ostati prijatelji i da će od njega uvek zatražiti savjet jer poštuje njegovo iskustvo i znanje.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE