• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Palo" još četvoro zbog pljačke Kargo centra

Pripadnici Sipe uhapsili su još četiri osobe zbog četvorostrukog ubistva, pljačke Kargo centra na Aerodromu Sarajevo i drugih teških krivičnih djela.

 "Palo" još četvoro zbog pljačke Kargo centra Izvor: MONDO

Na današnjoj konferenciji za novinare u Tužilaštvu BiH, na kojoj su predstavljene aktivnosti Zajedničkog istražni tima koji radi na otkrivanju ovog slučaja, rečeno je da je u toku ispitivanje uhapšenih, nakon čega će Tužilaštvo uputiti prijedlog za određivanje pritvora.

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin rekao je da je ovaj tim formiran 17. septembra, radi rasvjetljavanja veoma ozbiljnih i teških krivičnih djela u vezi sa organizovanom kriminalnom grupom, čiji se pripadnici sumnjiče za izvršenje više teških krivičnih djela počinjenih u BiH.

"Posljedica djelovanja organizovane kriminalne grupe koju istražujemo prelaze granice kantona, entiteta i BiH, a evidentirane su čak i u zemljama regiona. Zbog toga je u BiH bila potrebna zajednička i udružena akcija Tužilaštva i policija, kako bi zajedničkim snagama uspjeli razotkriti i krivično goniti lica koja su osumnjičena za neka od najtežih krivičnih djela", dodao je Barašin.

On je podsjetio da je proteklih mjeseci realizovano nekoliko zajedničkih akcija, uključujući i akciju "Taksa", koje su doprinijele otkrivanju i krivičnom gonjenju pripadnika raznih organizovanih kriminalnih grupa sa područja cijele BiH, te najavio slične aktivnosti i ubuduće.

"Aktivnosti koje trenutno sprovode Tužilaštvo BiH, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i sve policijske agencije u BiH, nisu nikakva predizborna politička igra kako to neko želi prikazati u javnosti. One su plod višemjesečnog zajedničkog rada, a kulminirale su u ovom trenutku. Utvrdili smo određene činjenice i došlo je do odmotavanja klupka svih kriminogenih radnji", istakao je Barašin.

Tužilac BiH Dijana Kajmaković navela je da se na širem području BiH još sprovode određene aktivnosti, te potvrdila da su nakon hapšenja od sinoć, u toku pretresi. Ona je naglasila da se radi o najvećoj zločinačkoj organizaciji na području BiH koja ima svoje ogranke u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i dalje prema zapadnoj Evropi.

"Istraga je intenzivna, upućene su čak i međunarodne pravne pomoći prema susjednim zemljama i ta saradnja je na zavidnom nivou. Mislim da ćemo istragu uspješno okončati i podići optužnicu koja će donijeti visoke kazne koje ove osobe zaslužuju", izjavila je Kajmakovićeva.

Glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Nives Kanevčev je navela da je tužilaštvo u aprilu uspostavilo intenzivnu saradnju sa policijskim agencijama i Tužilaštvom BiH kako bi rasvijetlili okolnosti nestanka određenih lica i pronalaska njihovih tijela.

"Nakon preduzetih radnji, zbog pomaganja u okrutnim ubistvima pritvorena su dva lica, a istraga je otvorena protiv još jednog osumnjičenog. Kantonalno tužilaštvo je rukovodilo i ekshumacijom dva, za sada NN tijela, a izvršena obdukcija je potvrdila da se radi o jednoj ženskoj i jednoj muškoj osobi. Nesporno je da je smrt nastupila nasilno, usljed mehaničkih povreda", izjavila je Kanevčev.

Ona je dodala da se aktivnosti nastavljaju, posebno u pronalaženja tijela na široj lokaciji opštine Kakanj.

Portparol Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Željka Kujundžija navela je da je Sipa u sklopu ovih aktivnosti stavila na raspolaganje kompletno kriminalističko odjeljenje, veliki dio jedinice za specijalnu podršku, kompletnu službu za operativnu podršku, službu za zaštitu svjedoka, finansijsko - obavještajno odjeljenje, kao i odjeljenje za zaštitu ličnosti i objekata.

Načelnik Kriminalističkog odjeljenja Federalne uprave policije Edin Vranj istakao je da se pokušava dokumentovati kriminalna grupa, "čiji izvršioci su bili beskrupulozni, dobro organizovani i vodili računa o pripremi i biranju alibija".

"Nama su stvari već poprilično jasne, a ostaje još puno posla da se to učini jasnim i za sud. Nadam se da ćemo ovo rasvijetliti do zadnjeg detalja i završiti ovaj posao kako treba", dodao je Vranj.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić naveo je da je od 21. do 26. septembra izvršeno više pretresa, uhapšeno jedno lice i oduzeta određena količina oružja.

Službenici forenzike MUP-a Kantona Sarajevo su u šest navrata obavljali određene aktivnosti, službenici kontra-diverzione zaštite su jednom djelovali, dok je službenik za poligrafske aktivnosti djelovao tri puta.

Predstavnik MUP -a Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Bećirević izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima i izrazio očekivanje da budući rezultati biti još bolji.

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Milenku Lakiću i Mirzi Driniću, osumnjičenim da su kao članovi organizovane kriminalne grupe Zijada Turkovića učestvovali u ubistvima Marija Tolića, Vernera Ajdarija, Mithata Mekića, Marije Salas - Kortez i Emira Hadžića.

Grupa se sumnjiči i za međunarodni šverc heroina i kokaina, te pljačku 2,5 miliona KM iz Kargo centra Aerodroma u Sarajevu.

Osim Lakića i Drinića, do sada su pritvoreni Zijad Turković, osumnjičen za vođenje kriminalne grupe, te pomagači Saša Stjepanović, Hajrudin Memović i Sead Dumanjić.

Pripadnici Sipe u subotu naveče su u Zenici uhapsili i Ermina Delića zvanog Kekec, za kojeg se, takođe, sumnja da je jedan od članova ove kriminalne grupe. Delić je predat Tužilaštvu BiH gdje je saslušan.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE