• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od oktobra električni pištolji u sudnicama

Elitna jedinica sudskih policajaca u RS biće naoružana električnim pištoljima - tejzerima s kojima će "smirivati" nasilne ispade

 Od oktobra električni pištolji u sudnicama Izvor: MONDO

Visokorizična suđenja optuženima za organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i druga teška krivična djela pred sudovima u Republici Srpskoj (RS) od oktobra biće pod budnim okom interventne jedinice Sudske policije RS.

Elitnu jedinicu činiće 10 "najspremnijih" sudskih policajaca koji su uspješno završili višemjesečnu obuku MUP-a RS, a koji će u sudnicama, između ostalog, biti naoružani električnim pištoljima - tejzerima s kojima će, ako se ukaže potreba, "smirivati" nasilne ispade, prenose "Nezavisne novine" u izdanju od srijede.

Vrijednost tejzera procjenjuje se na blizu 15.000 KM po komadu, ali će i njih, kao i ostalu opremu, donirati američki maršali, koji su već duži period prisutni u RS, odnosno BiH.

Osim tejzera, elitni sudski policajci imaće i kratke automatske puške M-7 da bi što spremnije dočekali zahtjevna suđenja u narednom periodu.

U okviru opremanja pripadnika Sudske policije RS, "Nezavisne" saznaju da je planirano i potpuno obezbjeđenje zgrade Vrhovnog suda RS na koju će biti postavljene neprobojne folije u slučaju oružanih napada.

Glavni komandir Sudske policije RS Ljupko Marjanović pojasnio je da je 10 sudskih policajaca već završilo obuku iz oblasti fizičke spreme i to s najvišim ocjenama, a da slijedi i finalizacija cjelokupne obuke, odnosno pucanje bojevom municijom.

Zvaničan početak rada interventne jedinice koja će biti opremljena najsavremenijom opremom, skupljom i "bogatijom", kako navodi Marjanović, i od one koju trenutno ima Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), je prva polovina oktobra ove godine.

"Obuka 10 najspremnijih, najelitnijih pripadnika Sudske policije je u završnoj fazi, zahvaljujući odličnoj saradnji koju smo imali sa MUP-om RS, odnosno Upravom za policijsko obrazovanje čija nezavisna komisija nam je i pomogla u odabiru kandidata. Zahtjevi za nabavku najsavremenije opreme koju koristi policija u zapadnoevropskim zemljama i svijetu uopšte, već su stigli na željene adrese", pojasnio je glavni komandir Sudske policije RS.

On je dodao da testiranje i obuka pripadnika elitne jedinice Sudske policije RS nije bila nimalo lagana, jer su norme bile identične onima koje moraju ispuniti Specijalna policija MUP-a RS i SIPA.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE