• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkazi zbog varanja žiranata

Između 30 i 40 službenika mikrokreditnih organizacija u FBiH otpušteno je sa posla zbog nepravilnosti u radu sa žirantima, potvrđeno je u Agenciji za bankarstvo FBiH.

 Otkazi zbog varanja žiranata Izvor: MONDO

U Agenciji su naveli da je to dijelom rezultat mjera koje su oni preduzeli, ali i koraka koje su učinile mikrokreditne organizacije da bi raščistile stanje u svojim redovima.

U mikrokreditnim organizacijama klijenti su najčešće varani falsifikovanjem dokumenata na taj način da je osobama koje su jednom bile žiranti stavljano da su žiranti na više kredita ili davanjem kredita na iznos iznad onog koji je zakonom propisan. Uočena je i praksa vraćanja novca na terenu, kod kuće ili na imanju klijenta, a ne u prostorijama mikrokreditnim organizacijama, što je ostavljalo prostor za manipulacije, pišu "Nezavisne novine".

Miroslav Krezić iz sektora za pravnu podršku Agencije za bankarstvo FBiH nije želio otkriti protiv kojih mikrokreditnih organizacija su preduzete mjere, ali je rekao da su među njima, osim jednog broja manjih društava, i pojedine velike organizacije.

"U ovom sektoru doći će do pripajanja i spajanja nekih društava, dijelom iz nužde, zbog problema u radu, ali dijelom i dobrovoljno, kao što je slučaj s pojedinim organizacijama u Tuzlanskom kantonu", rekao je Krezić i dodao da ovaj sektor prolazi porođajne muke koje je, uz labavije propise i veću izloženost nego u bankama, pratila i nedovoljna obučenost kadra.

Upravni odbor Agencije prije nekoliko mjeseci najavio je da će preduzeti mjere protiv pojedinih mikrokreditnih organizacija i fondacija koje sežu i do oduzimanja dozvola za rad. Iako se spekulisalo da bi bez dozvole mogle ostati dvije mikrokreditne organizacije, to se nije dogodilo.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE