• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS iz SNP Nenada Popovića potpisale sporazum o saradnji

Autori mondo.rs Autori Tanjug

Srpska narodna partija (SNP) i Srpska demokratska stranka (SDS) potpisale su danas sporazum o međupartijskoj saradnji koji kao prioritet političkog djelovanja dvije partije definiše zaštitu interesa srpskog naroda u regionu.

 SDS SNP sporazum Šarović Popović Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Dokument su u Beogradu potpisali predsjednici SNP-a i SDS-a, Nenad Popović i Mirko Šarović, a poslije ceremonije potpisivanja Popović je rekao da su potpisnice sporazuma ideološki i programski bliske stranke desnog centra.

Dodao je da su im zajedničke vrijednosti državotvornost, patriotizam, demokratija, nacionalno jedinstvo srpskog naroda, njegovanje i očuvanje porodičnih vrijednosti i nacionalnog nasljeđa, zajedno sa tehnološkim razvojem, inovacijama i modernizacijom društava u Srbiji i Republici Srpskoj.

Popović je istakao da je SDS zajedno sa narodom i vojskom "istinski osnivač Republike Srpske i donosilac najvažnijih odluka u njenoj istoriji" od, kako je rekao, "njenog proglašenja 9.januara 1992.godine, preko donošenja Ustava, pa sve do sporazuma o paralelnim vezama između Srbije i RS iz 2001.godine."

Kako je rekao, dvije partije se odlučno protive ulasku Srbije i Republike Srpske u NATO savez naglasivši da je pozicija vojne neutralnosti utvrđena kroz odluke Narodne skupštine Srbije i Republike Srpske i da su te ''odluke nepromjenjive''.

Popović je kazao da se u sporazumu navodi da je ustavni i međunarodni položaj Kosova i Metohije definisan Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN i naglasio da se obe partije zalažu da se na osnovu njih postigne kompromis sa kosovskim Albancima oko pitanja KiM.

"Jasno naglašavamo da je čitavo Kosovo Srbija i da se samo tako, čvrsto braneći ovu poziciju, može očuvati i Republika Srpska i srpski interesi u regionu. Čuvajući KiM, čuvamo svaki metar Republike Srpske'', poručio je Popović.

On je dodao da SNP i SDS daju čvrstu i nepokolebljivu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu u Crnoj Gori u odbrani svetinja.

"Uvjereni smo da probuđeni srpski narod uz podršku Srbije i svih Srba u regionu, može da se odupre pokušajima njegove asimilacije u Crnoj Gori i da sačuva svoj identitet, pismo, crkvu i svetinje", poručio je Popović.

Predsjednik SDS-a u Republici Srpskoj Mirko Šarović je naveo da se potpisanim sporazumom zvanično potvrđuje i nastavlja dugogodišnja saradnja SNP i SDS, koje kao dio narodnjačkog pokreta dijele mnogo toga zajedničkog.

"Iskoristićemo ovaj dokument da dalje razvijamo našu saradnju, da razmenjujemo iskustva i iskoristimo ih za dobro naših stranaka, ali i naših društava i naših država'', rekao je Šarović i podsjetio da obe partije očekuju izbori u ovoj godini.

Kako je rekao, za SDS je posebno korisno iskustvo Popovića kao ministara u Vladi Srbije koji je, naveo je Šarović, izdigao inovacije i tehnološki razvoj u prvi plan.

''Želimo da prikupimo ta iskustva i prenesemo ih u Republiku Srpsku i BiH na dobrobit svih'', kazao je Šarović.

Pozvao je Popovića i članove SNP-a da 12.jula ove godine prisustvuju obilježavanju 30 godina od osnivanja SDS-a.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE