• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grahovo: Povratnici 13 godina bez struje

Srpski povratnici u udaljenijim selima opštine Bosansko Grahovo, koji su se u matičnu opštinu vratili 1998. godine, još uvijek nemaju struju u svojim domovima.

 Grahovo: Povratnici 13 godina bez struje Izvor: MONDO

Prema riječima predsjednice Udruženja građanki Bosanskog Grahova Danke Zelić oko 35 odsto teritorije opštine Bosansko Grahovo još nije elektrificirano, pa povratnici u 21. vijeku, u srcu Evrope, punih 13 godina od povratka u svojim domovima žive uz svijeće i lampe petrolejke.

Govoreći o izuzetno teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji u opštini koja je teško stradala u ratu i spada među najsiromašnije u BiH, Zelićeva je novinarima u Livnu rekla da Bosansko Grahovo nema ni Dom zdravlja, kao ni srednju školu i lokalnu radio-stanicu, radi čega je proces povratka predratnih stanovnika odavno prestao.

Zelićeva je potvrdila da je početkom septembra, u okviru programa zapošljavanja povratnika i uz pomoć Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH u Bosanskom Grahovu otvorena Agencija za razvoj preduzetništva i obrtništva, koja će pružati besplatne pravne, ekonomsko-finansijske i računovodstveno-knjigovodstvene usluge povratničkoj populaciji.

"Između ostalog, Agencija će vršiti izradu studija i analiza, biznis planova za poslovne banke, izradu zahtjeva i programa koji se financiraju iz fondova EU, kao i druge poslove iz ove oblasti koji će biti od pomoći u zapošljavanju povratnika", dodala je Zelićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE