• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud djelimično usvojio tužbu porodice Starovlah

Sud BiH donio je presudu kojom je djelimično usvojen tužbeni zahtijev porodice Starovlah protiv BiH radi naknade štete u vrijednosti od 1,6 miliona KM

 Sud djelimično usvojio tužbu porodice Starovlah Izvor: MONDO

Porodica Starovlah je 28. marta 2007. godine Sudu BiH podnijela tužbu protiv države zbog povreda koje su zadobili u akciji pripadnika snaga NATO (tadašnji SFOR) sprovedenoj 1. aprila 2004. godine u potrazi za bivšim predsjednikom RS i haškim optuženikom Radovanom Karadžićem u Parohijskom domu na Palama.

Na osnovu presude, BiH je dužna da isplati Jeremiji i Aleksandru Starovlahu određene novčane iznose na ime nematerijalne štete - pretrpljenog straha, duševne boli, troškova liječenja.., kao i materijalne štete (izgubljene zarade), uz zateznu kamatu, počevši od 1. oktobra ove godine pa do isplate.

Prvostepenom presudom utvrđeno je da i Jeremijina supruga Vitorka ima pravo na određenu novčanu naknadu štete na ime duševne boli i pretrpljenog straha.

U tužbi se navodi da su 1. aprila 2004. godine pripadnici NATO snaga (SFOR-a) eksplozivom razvalili ulazna vrata Parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve "Presvete bogorodice" u Palama, u kojem je živela porodica Starovlah, da bi potom upali u njihov stan i pretukli Jeremiju i Aleksandra Starovlaha nanoseći im teške tjelesne povrede opasne po život, udarajući ih i tvrdim predmetima i mehaničkim oruđem.

Povrede koje su im tada nanijete ostavile su teške i trajne posljedice po zdravlje.

Vitorka Starovlah u tužbi je navela da je pretrpjela teške psihičke trenutke koje su u njoj izazvale jaku duševnu bol i strah, jer joj nije bile dozvoljeno da u tim trenucima pomogne sinu i suprugu, a kasnije se ispoljavao strah za njihov život, oporavak, kao i briga kako će njen sin Aleksandar nastaviti život sa zadobijenim posljedicama.

Sud Bih je odbio tužbene zahtijeve kojima su Starovlasi tužili BiH za naknadu štete na ime duševnih bolova zbog povrede privatne imovine i doma, kao i nekažnjavanja počinilaca tražili isplatu od po 100.000 KM, na ime uništenih stvari iznos od 20.000 KM, te na ime pomoći i tuđe nege za Jeremiju Starovlaha u iznosu od 15.600 KM.

Tužena BiH je dužna Starovlasima nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu od 11.900 hiljada KM u roku od 30 dana od donošenja presude sa zakonskom zateznom kamatom počev od 1. oktobra 2010. godine pa do isplate.

Protiv ove presude stranka ima pravo žalbe Apelacionom odjelenju Suda BiH, u roku od 30 dana od dana dostavljanja.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE