• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU pozvala građane BiH da izađu na izbore

Evropska unija poručila da će političari koji budu izabrani poslije izbora "imati odgovornost da ostvare istinski napredak BiH ka uključivanju u EU".

 EU pozvala građane BiH da izađu na izbore Izvor: MONDO

Kako je agenciji Beta prenijela Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, "Evropska unija ohrabruje sve građane BiH da uzmu učešća na izborima, budući da je svaki glas neophodan za novi zamah reformi u zemlji kako bi se ostvario taj napredak".

Stav je EU da će građani BiH svoju političku volju na izborima ponovo iskazati u času kad je "jasna većina njih za uključivanje u Evropsku uniju".

A to znači "podršku trajnom miru, ekonomskom rastu, zapošljavanju i otvaranju svih mogućnosti".

U Briselu se ističe da "kao što je ponovo podvučeno na Konferenciji (EU-Zapadni Balkan) 2. juna u Sarajevu, Evropska unija ponovo ističe nedvosmislenu privrženost evropskoj perspektivi BiH"..."Dejtonsko-pariskom mirovnom sporazumu i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine".

Bosna i Hercegovina je uložila suštinske napore za ispunjavanje uslova u redosljedu mjera za ukidanje viza EU za bosanskohercegovačke državljane, prenijela je Maja Kocijančič ocjene EU.

"Ti napori", kako je naglašeno, "treba da budu nastavljeni i kad su u pitanju druge proevropske reforme, tako da Bosna i Hercegovina učini bitan korak napred ka integraciji u Evropsku uniju".

A, s tim u vezi, "Evropska unija ponovo podvlači spremnost da sprovede svoja obećanja i obaveze čim nužni uslovi budu ispunjeni".

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE