• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opšti izbori u BiH

U Bosni i Hercegovini danas su počeli opšti izbori.

 Opšti izbori u BiH Izvor: MONDO

Pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova svih 10 kantona obezbjeđuju sve lokacije u Federaciji BiH na kojima se odvija glasanje.

Prema podacima Operativnog štaba akcije ''Izbori 2010'', sva biračka mjesta su otvorena na vrijeme. Samo je u nekoliko slučajeva zabilježeno manje kašnjenje otvaranja biračkih mjesta iz tehničkih razloga.

Operativni štab akcije ''Izbori 2010'', sačinjen od predstavnika Federalne uprave policije i svih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, smješten u Sarajevu, koordiniše svim policijskim aktivnostima na području Federacije, da bi bio osiguran nesmetan izlazak građana na birališta.

Oko 2.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS angažovano je danas kako bi izborni proces na području RS protekao bezbjedno.

Portparol MUP-a RS Mirna Šoja potvrdila je da pripadnici policije rade na osiguranju 1.451 lokacije za glasanje i 1.993 biračka mjesta, te da nije zabilježen nijedan incident.

Šoja je podsjetila da i danas rade sve lokacije MUP-a za izdavanje ličnih dokumenata, tako da građani do 19.00 časova mogu doći i uzeti isprave potrebne za izlazak na glasanje.

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju opšti izbori.

Građani biraju članove Predsjedništva BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske , poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u Narodnoj skupštini RS, Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i u skupštinama kantona.

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić izjavila je da CIK nema informacija da je bilo problema prilikom jutrošnjeg otvaranja biračkih mjesta u BiH.

Prema njenim riječima, CIK je do 8.00 časova dobio podatke iz 128 opština o otvaranju 4.100 biračkih mjesta, od kojih su 33 otvorena sa neznatnim zakašnjenjem.

Birališta su otvorena od 7.00 do 19.00 časova.

Građani biraju između 8 236 kandidata, 39 stranaka i 11 koalicija, te 13 nezavisnih kandidata.

Za izbore je registrovano 3.126.529 birača, od kojih u RS 1.192.182, a u FBiH 1.934.417 birača.

Za glasanje iz inostranstva registrovano je 36.649 birača, pri čemu je njih 1.065 registrovano da glasaju lično u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, dok će ostali glasati putem pošte.

Glasanje putem pošte je već počelo, a glasovi poslati najkasnije 3. oktobra biće primani 10 dana nakon izbora.

Izbore na biračkim mjestima pratiće 53.738 akreditovanih posmatrača političkih subjekata.

Za praćenje rada Centralne izborne komisije BiH i Glavnog centra za brojanje CIK je akreditovao 106 posmatrača u ime 15 političkih subjekata, a do sada je za praćenje izbora prijavljeno 779 posmatrača 20 udruženja građana i 485 međunarodnih posmatrača u ime 35 međunarodnih organizacija.

Ovogodišnji opšti izbori u BiH najskuplji su do sada održani u BiH i koštaće 12.615.697 KM, od čega će iz Budžeta BiH biti obezbijeđeno 8,5 miliona KM, iz opštinskih budžeta oko četiri miliona, dok će Savjet Evrope donacijom od 83.000 KM finansirati izdavanje dvije publikacije.

U BiH je u toku izborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta večeras u 19 časova.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE