• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbori: Do 15 časova glasalo 35,71 odsto građana

Centralna izborna komisija saopštila da su gužve na pojedinim glasačkim mjestima u BiH. Do 15 časova glasalo 35, 71 odsto građana.

 Izbori: Do 15 časova glasalo 35,71 odsto građana Izvor: MONDO

CIK je saopštio i da je do 15 časova u Federaciji glasalo 35, 49 odsto , a u RS 35, 78 odsto birača.

Nešto veći procenat zabilježen je u Brčkom - gdje je svoj glas dalo 42, 4 odsto građana.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić zadovoljna je povećanim interesom birača na opštim izborima u BiH.

"Dobijamo informacije o gužvama na pojedinim glasačkim mjestima", rekla je Irena Hadžiabdić na prvoj pres-konferenciji Centralne izborne komisije BiH u 12 časova .

Odaziv birača u Federaciji BiH do 11 časova iznosio je 14,11 odsto, u Republici Srpskoj 12,13 odsto, dok je u Brčko distriktu glasalo 19,73 odsto registrovanih birača.

Najveći odziv - između 20 i 30 odsto - zabilježen je u opštinama Kupres, Stolac, Han Pijesak, Sokolac, Srbac i Čajniče, a najslabiji između 14 i 15 odsto u opštinama Donji Vakuf, Fojnica, Ribnik, Rogatica i Odžak.

Do 11 časova u Ambasadi BiH u Norveškoj od 52 registrovana birača glasalo je njih pet, u Beču 17 od 65 registrovanih, Berlinu 21 od 198, Minhenu 13 od 77, Štutgartu 93 od 528, Frankfurtu 20 od 99 i u Kopenhagenu šest od 46 registrovanih birača.

Ocijenivši da je povećan interes birača za izlazak na izbore, Hadžiabdićeva je ponovo pozvala glasače da danas iskoriste svoje pravo.

Na konferenciji za novinare predsjednica CIK-a potvrdila je da je svih 5.269 glasačkih mjesta u BiH otvoreno, kao i sedam u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu.

"Na 68 glasačkih mjesta zabilježena su neznatna kašnjenja od pet do 15 minuta, a jedino značajnije kašnjenje bilo je u opštini Zvornik, na glasačkom mjestu u Tabancima, gdje je kašnjenje iznosilo dva časa", navela je Hadžiabdićeva i dodala da će u Tabancima glasačko mjesto biti zbog ovog kašnjenja zatvoreno u 21.00 čas.

Navodeći da je CIK primio pet prigovora za kršenje izborne tišine, od kojih je jedan iz nadležnosti opštinske izborne komisije, Hadžiabdićeva je objasnila da se prigovori odnose na podjelu propagandnog materijala i letaka u kojima se vrši uticaj na birače.

CIK-u je stiglo i pet prigovora o povredama procedura na biračkim mjestima, od kojih je samo jedan iz njegove nadležnosti, dok su ostali u nadležnosti opštinskih izbornih komisija.

Hadžiabdićeva je navela podatak da je putem SMS poruke mogućnost da provjere mjesto na kojem mogu da glasaju do sada iskoristilo 90.000 birača u BiH.

Član CIK-a Vedran Hadžović istakao je da izbori protiču bezbjedno, a da se jedini incident  desio u Srebreniku, kada je jedna žena oborila biračku kutiju, jer je bila nezadovoljna što njeni sinovi ne mogu da glasaju.

Centralna izborna komisija BiH do 13 časova primila je izuzetno malo prigovora na dosadašnji tok izbora, na kojima je izlaznost na prosječnom nivou.

Član CIK-a Branko Petrić rekao je novinarima da i pod pretpostavkom da su prigovori opravdani, oni nisu takvi da bi doveli u pitanje bilo kakav standard na ovim izborima.

Ističući da očekuje da će izlaznost birača popodne biti veća i da će, na ovim izborima, biti vrlo visoka, on je pozvao građane koji nisu glasali da to i učine.

Predsjednik ukrajinske Centralne izborne komisije Vladimir Šapaval, koji je akreditovan kao međunarodni posmatrač, posjetio je danas sa Petrićem biračka mjesta u Lukavici i naglasio da je zadovoljan onim što je vidio jer glasanje protiče bez problema.

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju opšti izbori.

Građani biraju članove Predsjedništva BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske , poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u Narodnoj skupštini RS, Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i u skupštinama kantona.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE