• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Mrkonjić Grad herojski grad

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Mrkonjić Gradu da su Srbi ma gdje živjeli jedan narod i da nema "bosanskih Srba", niti bilo kakvih podjela.

Obraćajući se zvanicama nakon obilaska Gimnazije i Mašinske škole u Mrkonjić Grad, Dodik je rekao da je važno da Srbi sačuvaju svoj identitet čuvanjem jezika, pisma, vjere, krsne slave.

"To je činila i danas čini Srpska pravoslavna crkva kao narodna crkva, omogućivši da se očuva srpski identitet u katastrofalnim uslovima za naš narod. Da nije bilo SPC na svim našim prostorima, vjerovatno ne bi bilo ni našeg integralnog naroda. I zato neka vječno živi SPC", poručio je Dodik.

Možda će vas zanimati

On je rekao da je veoma važno da Srbi ma gdje živjeli budu svjesni da su svi zajedno dio jednog velikog srpskog naroda, a ne neki "bosanski Srbi".

Dodik je naglasio da su podjele među Srbima neprihvatljive i da bez Srpske pravoslavne crkve nema ni srpskog naroda.

"Moramo ostati jedinstveni, kao što smo sada u nastojanju da, zajedno sa Srbijom, nesmetano afirmišemo naša prava ali ne na štetu bilo koga drugog", poručio je Dodik.

On je naglasio da je Mrkonjić Grad herojski grad koji je obnovljen nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata u kojem je u značajnoj mjeri bio devastiran i zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć i podršku Republici Srpskoj.

"Naravno da su novčana sredstva važna, ali poruka koja se šalje posjetom gospodina Vučića za nas su važnija više nego bilo koji novac. Nama mnogo znači da predsjednik Srbije dođe ovdje i da bude zajedno sa nama, da zajedno promovišeno naše osnovne narodne vrijednosti, da smo okupljeni oko ideja koje su nama važne, oko naše Republike Srpske i Srbije, Srpske pravoslavne crkve koja mora ostati jedinstvena na svim prostorima, pa i u Crnoj Gori", naglasio je Dodik.

On je rekao da treba odbaciti bilo kakvu mogućnost da se u Crnoj Gori pravi neka druga crkva napsram SPC-a.

Dolazak Vučića u Mrkonjić Grad i Drvar, rekao je Dodik, snažna je poruka o jedinstvu srpskog naroda.

"Mrkonjić Grad zaslužuje podršku, jer je to herojski grad koji je obnovljen zahvaljajući volji mještana da tu žive i da se razvijaju, ali i pomoći koju mu pružaju Republika Srpska i Srbija. Vlada Srpske, zajedno sa vlastima Srbije, u kontinuitetu je pomagala izgradnju ovog grada, koji danas izgleda sređeno. Treba nam ovdje više radnih mjesta i ovaj grad za to ima perpsektivu i potencijal", zaključio je Dodik.

Zajedno sa Dodikom i Vučićem, u Mrkonjiću Gradu su i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Ispred Gimnazije u Mrkonjić Gradu Vučića su dočekali i ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić, finansija Zora Vidović, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić, načelnik opštine Divna Aničić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Dragan Stevanović, vladika bihaćko-petrovački Sergije i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE