• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odjeća jeftinija, obuća skuplja

Odjevni predmeti od februara do avgusta ove godine pojeftinili su za pet do 11 odsto, ali je u tom periodu za gotovo isti procenat poskupjela obuća.

 Odjeća jeftinija, obuća skuplja Izvor: MONDO

Tako je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u februaru ove godine muške kožne cipele bilo moguće kupiti za oko 128 maraka, dok je u avgustu za tu obuću trebalo izdvojiti šest maraka više, prenose "Nezavisne novine".

Sa druge strane, podaci Republičkog zavoda za statistiku RS pokazuju da je od februara do avgusta za oko četiri marke pojeftinilo muško odijelo, ali da su za oko 10 odsto poskupjele muške cipele, koje su u februaru koštale 112,40 KM, a u avgustu 123,62 KM.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, nije primjetan drastičan pad ili rast cijena obuće i odjeće, tako da je, na primjer, muška potkošulja u junu ove godine koštala 9,08 KM, a mjesec dana kasnije 8,93 marke.

Komentarišući trend rasta cijena obuće i pada cijena odjeće, u nevladinom sektoru navode da svako poskupljenje predstavlja novi udar na džepove potrošača, dok se pojeftinjenja gotovo i ne osjete.

Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošačara BiH, apeluje na proizvođače i trgovce da cijene prilagode finansijskoj moći građana.

"Treba na umu imati da više od 70 odsto građana živi na rubu egzistencije, tako da svako poskupljenje, čak i za jedan odsto, utiče na njihov porodični budžet", naglašava Bulićeva i dodaje da siromašni stanovnici kupuju samo jeftiniju, trendovski zastarjelu odjeću i obuću.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE