• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Hrvati bez predstavnika u najvišoj vlasti

Lider HDZ-a Dragan Čović optužio je SDP da već deceniju planski omogućava postojanje dva bošnjačka člana tročlanog Predsjedništva

 Čović: Hrvati bez predstavnika u najvišoj vlasti Izvor: MONDO

To tijelo bi, prema njegovim riječima, trebalo da se sastoji od predstavnika konstituvnih naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"Četvrti put SDP kandiduje hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Od 1995. godine, SDP nije ponudio bošnjačkog člana što pokazuje taktiku, logiku i način političkog razmišljanja SDP'', rekao je Čović za HTV.

On je upozorio da je takvo stanje "iritantno za hrvatski narod i sve ostale stranke sa hrvatskim predznakom koje uopće nemaju šanse da osvoje svoga člana Predsjedništva BiH".
Hrvate će ponovno u Predsjedništvu BiH zastupati član SDP-a Željko Komšić, koji je na izborima osvojio 315 000 glasova.

Na pitanje o odgovornosti hrvatskih političkih lidera koji nisu uspjeli da se dogovore o zajedničkom kandidatu za ovo mjesto, Čović je rekao da to ne bi riješilo ovaj problem.

"Čak i da smo uspjeli da se dogovorimo oko zajedničkog predstavnika i da su svi Hrvati izašli na izbore imali bi oko 180 000 glasova. To znači da bi nam trebalo još 130 000 glasova kako bi ostvarili rezultat koji je trenutno osvojio Komšić. Ovu igru brojkama SDP vješto koristi kako bi imao veliki uticaj na državnom nivou čak i kada nisu na vlasti'', pojasnio je Čović.

Lider HDZ-a je ponovo najavio borbu hrvatskog naroda za svoju federalnu jedinicu i ocijenio da ovako organizovana BiH nema budućnosti.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE