• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njemačka štampa: Nužan ulazak BiH u EU

Mediji u Njemačkoj bave se analizama izbornih rezultata u BiH, kao i o nužnostima da BiH pođe putem reformi nužnih za ulazak u Evropsku uniju.

 Njemačka štampa: Nužan ulazak BiH u EU Izvor: MONDO

Njemački mediji u analizama nedjeljnih izbora u Bosni i Hercegovini pišu da se, izuzev Bakira Izetbegovića, na političkoj sceni nisu pojavile nove ličnosti, kao i o nužnosti da Bosna i Hercegovina pođe putem reformi nužnih za ulazak u EU.

Tako "Frankfurter rundšau" ocjenjuje da "Bosna nije država i da to nikada i neće postati, što ne znači da ljudi tamo ne mogu mirno da žive zajedno".

"Ali, državu sastavljenu od tri nacije za koju nigde na svijetu nema uzora, oni ne mogu da naprave. Alternativa ovom neprikladnom pokušaju nije podjela i ni u kom slučaju rat. Alternativa je EU", ocjenjuje njemački list.

Jer, kako navodi komentator, "ono jedinstvo koje je Bosni i Hercegovini potrebno srednjoročno može da ponudi EU, pa bi zato bilo logično da se funkcije ukupne države odmah i prenesu na naredni viši nivo".

"I ono što je, na primjer, Belgiji potrebno od unutrašnjeg konsenzusa, ona ostvaruje skoro isključivo preko EU. Sami Valonci i Flamanci teško da bi postigli saglasnost o tolikom broju zakona. Zahtijevati od Bosanaca da stvore funkcionišuću nacionalnu državu kao pretpostavku za ulazak u EU, isto je što i upregnuti konja unatraške", zaključuje Rundšau.

EU je i za "Berliner cajtung" jedina alternativa "zastoju, siromaštvu i beznadežnosti koji su plodno tlo za novi nacionalizam".

Ali, komentator ovog dnevnika smatra da BiH mora što prije da dobije "novi ustav koji će saveznoj državi dati veću moć i istovremeno stvoriti federalnu državu sa kantonima i regionima čije granice nisu vojno iznuđene i koje nisu etnički definisane".

"Samo to može da omogući reformu policije i vojske koju zahtijeva EU, a koji su preduslov za iskorenjivanje najvećeg zla u državi - korupcije, koja sprječava bilo kakav privredni razvoj", piše "Berliner cajtung".

Jer, kako podsjeća list, "EU nije zainteresovana da u ujedinjenu Evropu uključi crnu rupu koju čine Bosna-Srbija-Albanija, jer bi to ojačalo korupciju i organizovani kriminal i privuklo mafijaše svih boja".

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE