• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nisu povrijeđeni interesi Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odlučilo je danas da Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u RS nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda

 Nisu povrijeđeni interesi Bošnjaka Izvor: MONDO

Ovo je u četvrtak izjavio predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko.

Vijeće smatra da je Narodna skupština RS ovlaštena da zakonom uredi materiju popisa stanovništva na području svog entiteta, te da je neosnovan prigovor Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda da RS nije nadležna da donese taj zakon, rekao je Zovko.

Narodna skupština RS, kao institucija koja obavlja zakonodavnu vlast u entitetu, ovlaštena je da uređuje i obezbjeđuje i osnovne ciljeve i pravce demokratskog i socijalnog razvoja, te politiku i mjere za usmjeravanje razvoja, kao i prikupljanje statističkih i drugih podataka od opšteg interesa, rekao je Zovko novinarima, obrazlažući odluku Vijeća.

Prema njegovim riječima, Vijeće Ustavnog suda smatra da Zakon o popisu nijednom odredbom ne ograničava građane u pravu da se izjašnjavaju na svom maternjem jeziku, a činjenica da Zakon ne koristi termin "bosanski jezik" ne predstavlja povredu vitalnog interesa Bošnjaka.

Vijeće smatra, kaže on, da ne postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa zato što, kako tvrdi Klub Bošnjaka, zakon ne sadrži odredbu koja bi obezbijedila da se podaci o etničkoj strukturi stanovništva prikupljeni tokom popisa koriste za formiranje vlasti u jedinicama lokalne samouprave i entitetskim institucijama tek nakon potpunog provođenja Aneksa sedam.

Zovko je dodao da je Vijeće utvrdilo da ne postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda ni zbog toga što se ukupan broj stanovnika određenog popisnog područja neće računati lica koja ne žive duže od 12 mjeseci, niti se očekuje da će živjeti u mjestu popisivanja.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci prilikom popisa stanovništva nisu stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na građane drugih nacionalnosti.

Narodna skupština RS donijela je 1. jula Zakon o popisu stanovništva domaćinstva i stanova RS, a na ovaj zakon prigovor na povredu vitalnog nacionalnog interesa podnio je Klub Bošnjaka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE