• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporan plakat: Nisam prostitutka, glas nije na prodaju!

Centar za humanu politiku iz Doboja sumnja na žalbe građanja na plakat "Nisam prostitutka, moj glas nije na prodaju".

 Sporan plakat: Nisam prostitutka, glas nije na prodaju! Izvor: MONDO

Predsjednik tog Centra Momir Dejanović je za portal Sarajevo-x.com rekao da je na adresu Centra stigao dopis Gender centra u kojem se navodi da je nekoliko građana entiteta izrazilo negodovanje zbog plakata na kojem je mlada djevojka "predstavljena kao prostitutka".

"U dopisu se ne navodi na šta građani tačno ukazuju, pa smo posumnjali da žalbi građana nije ni bilo", rekao je Dejanović za Sarajevo-x.com. On je naglasio da je djevojka prikazana kao prostitutka u prenesenom značenju, odnosno da je riječ o "ponosnoj djevojci koja stranačkim i drugim kriminalcima poručuje da nije prostitutka i da njen glas nije na prodaju".

"Gender centru poručujemo da ih građani plaćaju da se bave stvarnim problemima, a ne da u funkciji vladajućih stranaka vrše pritisak i zastrašuju nevladin sektor", stoji u saopštenju Centra za humanu politiku.

Iz Gender centra je saopšteno da rade u skladu sa mandatom i ovlaštenjima iz odluke Vlade RS,prema članu 27. Zakona o ravnopravnosti polova u Bosni i Hecegovini.

"Genderu se obratilo nekoliko građana/nki sa pritužbom na reklamu "Nisam prostitutka-moj glas nije na prodaju", urađenu od strane Centra za humanu politiku u cilju predizborne kampanje. Na taj način reklamnim sadržajem je prekršen član 21. stav 2. Zakona o ravnopravnosti polova u Bosni i Hercegovini gdje je žena prikazana i predstavljena na seksistički, uvredljiv, omalovažavajući i ponižavajući način s obzirom na pol, a čime su povrijeđena ljudska prava i dostojanstvo žena.

Takođe, iz Gendera naglašavaju da seksistički stereotipi nisu bezopasni i da su suviše često trivijalizovani i tolerisani pod barjakom slobode izražavanja.

"Uticaj seksističkih stereotipa na formiranje javnog mnjenja, naročito među mladima, je katastrofalan: oni perpetuiraju pojednostavljenu, nepromjenljivu i karikaturalnu sliku žena i muškaraca, legitimišući svakodnevni seksizam i diskriminatorne prakse i mogu omogućiti i ozakoniti upotrebu rodno zasnovanog nasilja. Kao takvi, seksistički stereotipi su sredstva diskriminacije i obaveza je svih da rade na njihovom ukidanju", navode u Genderu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE