• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedorski prevoznici: Povoljnije licence ili blokada granice!

Prijedorski prevoznici najavili su da će na 24 sata blokirati granični prelaz u Novom Gradu ukoliko ne budu promijenjeni uslovi za licenciranje.

 Prijedorski prevoznici: Povoljnije licence ili blokada granice! Izvor: MONDO

Prevoznici su se jutros okupili u naselju Svale na magistralnom putu Prijedor - Banjaluka odakle su u podne krenuli ka Novom Gradu gdje će im se pridružiti tamošnji prevoznici.

Samostalni autoprevoznik iz Prijedora Dragan Malić rekao je da će blokada graničnog prevoza samo za teretna vozila nastupiti ako takvu odluku donese Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske (RS).

"Mi posjedujemo licence Ministarstva saobraćaja i veza RS koje od sutra u ponoć više ne važi nego važe licence Ministarstva transporta i komunikacija BiH koje su za nas 70 odsto nedostižne", rekao je Malić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da su dosadašnje licence koštale od 300 do 500 KM, a da je za nove licence potrebno 9.000 evra depozita.

"Ne interesuje nas čiji će biti grb i šta će pisati na licencama. Tražimo da ne moramo ići u Sarajevo, jer smo ih do sada dobijali u Banjaluci, i tražimo prihvatljive cijene", poručio je Malić.

Prevoznik Željko Banović rekao je da prevoznici žele poštovati i državu i zakone, ali da su im postavljeni nerealni uslovi.

"Registracija koju plaćamo među najskupljima je u Evropi. Polog od 9.000 evra više je nego što vozila mnogih od nas vrijede. Traže i CPC diplomu koja košta 600 KM, koja se polaže čas ovdje čas ondje, najčešće po kafanama i kod nekih mračnih likova", rekao je Banović.

Na području Prijedora radi stotinjak samostalnih autoprevoznika.

Udruženje prevoznika RS za unutrašnji i međunarodni transport donijelo je odluku o blokadi saobraćaja jer su prevoznici nezadovoljni izmjenom Pravilnika o primjeni licenci za vozila i vozače u teretnom drumskom prevozu.

Protesti i u Doboju

Autoprevoznici za unutrašnji i međunarodni transport iz osam opština dobojskog regiona organizovali su štrajk u Doboju i sa više od 100 vozila nalaze se na raskrsnici magistralnih puteva koji iz Doboja vode za Tuzlu, Brod, Šamac i Zenicu.

"Udruženje prevoznika RS za unutrašnji i međunarodni transport, čiji smo i mi članovi, donijelo je odluku o stupanju u štrajk, nezadovoljno izmjenom Pravilnika o primjeni licenci za vozila i vozače u teretnom drumskom prevozu", rekao je Srni predstavnik Štrajkačkog odbora ovog udruženje za dobojski region Slađan Davidović.

On je naglasio da novac "koji se zahtijeva iz Sarajeva" ne odgovara ekonomskoj stvarnosti i mogućnostima prevoznika, jer izdavanje licence za jedno vozilo košta 18.000 KM, a uplata za svakog vozača 900 KM i 1.700 KM na ime prevoznika.

"To je prevelika suma koju ne može sebi da priušti nijedan prevoznik", rekao je Davidović, navodeći da svi prevoznici iz RS imaju legalno izdate licence nadležnog ministarstva RS koje važe do 2014. godine i koje zvanično nije niko poništio.

On je dodao da im dosadašnje licence nije niko tražio na prostoru zemalja okruženja, osim Granične policije BiH, te da je novo izdavanje licenci samo "interes" Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

"Danas ćemo ostati 24 sata, a kasnije, ako se ne uradi ništa na normalizovanju našeg transporta, krenućemo u radikalnije mjere, ne samo na dobojskom području, već u cijeloj Srpskoj, koje će imati indirektnog uticaja i na transport u cijeloj BiH", rekao je Davidović.

Dobojskom regionu, osim opštine Doboj, pripadaju i Brod, Vukosavlje, Derventa, Donji Žabar, Modriča, Pelagićevo, Petrovo, Teslić i Šamac sa putnom mrežom od 260 kilometara magistralnih i 310 kilometara regionalnih puteva.

Autoprevoznici širom Republike Srpske stupili su danas u mirne proteste nezadovoljni Pravilnikom o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, potvrdio je Srni predsjednik Upravnog odbora Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Stojan Bajić.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH 24. avgusta usvojen je i potpisan Protokol o uspostavljanju prelaznog perioda, odnosno perioda tolerancije od 45 dana za punu primjenu Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika, tereta i opasnih materija. Odredbama Pravilnika definisan je rok nakon kojeg prevoznici neće moći obavljati međunarodni drumski prevoz ako ne posjeduju licence koje im je izdalo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

(Srna/MONDO))

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE