• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Andan prva žrtva obnovljenog autoriteta

Bivši pravnici OHR-a objavili tekst o samovolji ove institucije.

 Andan prva žrtva obnovljenog autoriteta Izvor: MONDO

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) stekao je između 1997. i 2005. godine naviku smjenjivanja javnih službenika bez suđenja, postupka, dokaza, mogućnosti da se odgovori na optužbe i bez prava na žalbu, navode u svom autorskom tekstu nekadašnji pravnici OHR-a Metju Periš i Predrag Raosavljević.

Cilj primjene ovih drakonskih mjera bio je da se natjeraju političari u BiH da pristanu na planove međunarodne zajednice da preoblikuju zemlju u skladu sa imidžom koji je stvoren u inostranstvu: ujedinjena država sa centralnom vladom kakva nikada nije bila zamišljena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Poruka je bila jasna: ako se zvaničnici u BiH ne povinuju namjerama visokog predstavnika, biće uništeni", navode Periš i Raosavljević u autorskom članku u "Nezavisnim novinama" i podsjećaju da su smjene išle uz zabranu obavljanja poslova u javnom sektoru, na neograničen period, zabranu obavljanja dužnosti u političkim partijama...

Bivši šef Pravnog odjeljenja OHR-a Brčko i bivši pravni savjetnik OHR-a Banjaluka smatraju da je Andanov slučaj najflagrantniji primjer zloupotrebe moći viskog predstavnika i taj slučaj ostaje neriješen.

"Prvi prioritet bivšeg visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka bio je da ojača moć visokog predstavnika, a Dragomir Andan bio je prva žrtva OHR-ovog obvnovljenog autoriteta, koji je do prije neki dan štrajkovao glađu ispred banjalučke kancelarije OHR-a", navode autori teksta.

Oni podsjećaju da Andan nije bio bitna politička figura, a Lajčak ga je smjenio deset dana po dolasku u BiH sa obrazloženjem da je "dok se nalazio na odgovornoj poziciji doprinosio skrivanju od pravde lica optuženih za ratne zločine".

Lajčak, navode oni, nije ponudio objašnjenje za ovakav bizaran zaključak, pa nije mogao imati dovoljno vremena da izvrši nepristrasnu procjenu po tom pitanju.

"Nema sumnje da je njegovo osoblje imalo unaprijed pripremljenu ovakvu naredbu, što se naročito odnosi na njegovog agresivnog prvog zamjenika Rafija Gregorijana", navode Raosavljević i Periš.

Oni dalje navode da je ta kazna predstavljala i novinu po okrutnosti, pojašnjavajući da je policija dobila upute od Lajčaka da istraži neodređene navode o nezakonitim radnjama i da mu oduzme identifikacione dokumente.

Autori članaka konstatuju da taj cilj nije postignut, jer je OHR izgubio političku konfrontaciju sa Miloradom Dodikom oko pokušaja da OHR izmjeni način glasanja u Savjetu ministara 2007. godine.

Bivši direktor Policije RS Dragomir Andan je 30. avgusta počeo štrajk glađu ispred prostorija OHR-a u Banjaluci, tražeći da još jednom budu sagledane okolnosti pod kojim ga je OHR prije više od tri godine smijenio i oduzeo mu lične dokumente. U pismu koje je dobio od visokog predstavnika, Andan navodi da mu se zbranjuje rad u svim organima državne uprave, da mu se oduzimaju lična dokumenta – lična karta i pasoš, i zabranjuje prelazak granice.

Tadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smijenio je Andana 10. jula 2007. godine sa obrazloženjem da je dio mreže podrške nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću i da je zastrašivao novinare i građane koji su htjeli da je razotkriju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE