• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: I nova kriza ako treba, nema popuštanja zahtjevu Srpske

Autor SRNA

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović tvrda da je ta stranka spremna da se uđe u novu krizu, ali da neće popustiti pred zahtjevom iz Republike Srpske da se pristupi donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem ne bi bilo stranih sudija.

 Izetbegović: I nova kriza ako treba, nema popuštanja zahtjevu Srpske Izvor: MONDO/Samir Cacan

Komentarišući jučerašnju odluku stranaka iz Republike Srpske na sastanku u Banjaluci, Izetbegović je procijenio da će predstavnici Srpske u institucijama BiH za početak glasati uzdržano, što znači da neće biti donošenja odluka.

"Slutim da će u tom smjeru krenuti i vršiti dalji pritisak, a mi nećemo moći pod tim pritiskom da popustimo", rekao je Izetbegović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Možda će vas zanimati

On je optužio Republiku Srpsku da je pokušala da uzurpira, oduzme zemljište, što je Ustavni sud po apelaciji SDA onemogućio.

"Sad se traži da mi faktički oslabimo taj sud kako bi ubuduće mogli takve odluke vlasti u Republici Srpskoj da prolaze. Mi to nećemo uraditi", rekao je Izetbegović i dodao da vlasti Republike Srpske pokušavaju da, ignorišući sve što im ne odgovara, dovedu do dominacije entiteta nad državom.

"Ako treba, ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi će se poštovati ustav i vladavina zakona", izjavio je lider SDA.

Govoreći o za danas najavljenom sastanku lidera SNSD-a i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem, Izetbegović je rekao da "ne bi rekao da će Čović pratiti ovakve avanture Dodika".

"Ako se ovako nastavi, ući ćemo u jednu vrstu iscrpljivanja. Nećemo dopustiti da se ostvari dominacija entiteta nad državom niti ovo sve na šta ide Dodik", rekap je Izetbegović i dodao da je "bolje odustati na vrijeme nego ići u tom smjeru".

Izetbegović se nada da će na najnovije događaje u BiH uslijediti odlučnija reakcija međunarodne zajednice, ali i tužilaštava, tvrdeći da je odluka Republike Srpske udar na odluku Ustavnog suda i da su za to zaprijećene kazne krivičnim zakonom BiH.

Lider SDA ne smatra mogućim da se "rasturi" Ustavni sud BiH.

Kada je u pitanju sutrašnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, on je objasnio da će bez glasova srpskih delegata o tačkama biti sprovođeno usaglašavanje, a da će se dalje vidjeti šta će biti.

"Ne možete dopustiti da se ultimatumom rješavaju stvari", rekao je Izetbegović.

On je dodao da se nekima ne sviđaju entitetsko glasanje, nacionalne kvote, pa ni entiteti, ali da je to dio Dejtonskog sporazuma, kao što je to i Ustavni sud sa stranim sudijama.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je juče da su najviši zvaničnici Srpske jednoglasno zaključili da predstavnici Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE