• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koalicija SNSD-a i SDS-a u Parlamentu BiH?

SNSD i SDS spremni za politički dijalog koji bi mogao da dovede do koalicije na nivou BiH, ali i RS.

 Koalicija SNSD-a i SDS-a u Parlamentu BiH? Izvor: MONDO

Dvije najveće stranke u Republici Srpskoj (RS) - SNSD i SDS spremne su za politički dijalog koji bi u finalizaciji mogao da dovede do koalicije ili proširene saradnje kako na nivou BiH, tako i na nivou RS, pišu "Nezavisne novine" u izdanju od subote.

U dvije najveće stranke su potvrdili da su spremni za razgovore, ali da je o eventualnoj koaliciji još rano govoriti jer razgovori još nisu ni otpočeli.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić rekao je da je ova stranka u koalicionom sporazumu sa DNS-om i SP-om, ali da su spremni da razgovaraju o budućim odnosima sa najvećom opozicionom strankom, prije svega o onim najkrupnijim pitanjima na državnom nivou.

"Potreban nam je otvoren dijalog, a kako će se to formalizovati i da li bi tu bilo saradnje i pravljenja bloka na nivou BiH, to je na dugom štapu i spremni smo sa naše strane za dijalog sa najvećom opozicionom strankom bez neke obavezujuće ili obećavajuće forme", naveo je Radojičić.

Radojičić ističe da će formiranje vlasti na nivou BiH ići veoma teško, te da je već sada jasno da je gotovo nemoguće zatvoriti krug među onim partijama koje međusobno žele saradnju.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan rekao je da će konačnu odluku o razgovorima donijeti organi stranke, ali da su spremni da razgovaraju kada su u pitanju stvari od nacionalnog značaja za RS kao što su ustavne promjene, NATO i državna imovina.

"Spremni smo da razgovaramo sa svima, ne samo sa SNSD-om, o pitanjima bitnim za RS. Moguć je partnerski odnos i saradnja u parlamentu BiH, a kada je riječ o entitetskom nivou, o tome se ne može govoriti bez konkretnih ponuda i jasnih stavova", kazao je Ćuzulan.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije je izjavio da su otvoreni za razgovore, ali da se, prije svega, mora razgovarati sa koalicionim partnerima da se vidi da li je takva pojačana struktura potrebna.

Osim SNSD-a i SDS-a, koji su za razgovore i eventualnu saradnju, DNS i SP još nemaju svoj stav i ističu da priče o koaliciji nemaju nikakvog smisla dok god se ne dogovore koalicioni partneri.      

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE