• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Novac MMF-a operativan, odluka Savjeta ministara nepotrebna

Izvor MONDO/Srna

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je odluka Savjeta ministara da ne usvoji odluku o povlačenju sredstava instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a nepotrebna i više tehnička nego suštinska.

 Dodik: Novac MMF-a operativan, odluka Savjeta ministara nepotrebna Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

"Suštinska odluka je donesena na sastanku lidera i Fiskalnog savjeta, gdje su utvrđeni tačni elementi tog aranžmana vezano za obim dospijeća kamate i svega ostalog. Činjenica je da je dogovoreno da sredstva budu raspoređena između entiteta i Brčko distrikta, a u sklopu Federacije BiH (FBiH) određen je aranžman koji bi trebao pratiti raspodjelu između kantona i federalnog nivoa", rekao je Dodik za "Dnevni avaz".

On je pojasnio da su sredstva na raspolaganju i operativna, te izrazio uvjerenje da će uskoro biti razjašnjene nesuglasice.

Možda će vas zanimati

"Taj novac je na raspolaganju, operativan je i vjerujem da će u najskorije vrijeme to pitanje nesaglasnosti biti razriješeno. U svakom slučaju, treba poštovati ono što je dogovoreno na sastanku lidera tri političke partije, što je potvrdio i Fiskalni savjet BiH", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik tvrdi da je u Pismu namjere sve jasno, te da se sada radi samo o različitim tumačenjima Hrvata i Bošnjaka kada je riječ o sredstvima koje je obezbijedio MMF.

"U pismu piše da će se redistribucija sredstava vršiti u nekom omjeru u kojem su se dogovorili, a to je 50 odsto za FBiH, 50 odsto za kantone. To je tako, zato što kantoni imaju određene odgovornosti u vezi sa zdravstvom, za zaposlenim radnicima. Ne znam šta se sada promijenilo i zašto su zastoji, niti želim biti arbitar. Ali, ono što zamara i šteti BiH jeste činjenica da se jednim pitanjem bavimo stalno i iznova, i to po nekoliko puta. To je ono što nam samo odnosi energiju", ocijenio je Dodik.

Savjet ministara danas nije usvojio Odluku o povlačenju sredstava instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od MMF-a.

Protiv ove odluke glasali su ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i ministar odbrane Sifet Podžić, dok je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić bio uzdržan.

S obzirom da za izglasavanje ove odluke nije bilo nijednog glasa iz reda bošnjačkog naroda, čime je onemogućeno usvajanje odluke od Savjeta ministara, nije moguće povući finansijska sredstva od 330 miliona evra koja je MMF odobrio juče za borbu protiv virusa korona.

Sredstva su trebala da budu operativna sutra, nakon što Savjet ministara usvoji ovu odluku, a Centralna banka uputi zahtjev za isplatu MMF-u.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE