• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SSP i "fleksibilnost" Holandije

Slovenačko predsedništvo nastoji da se sa Srbijom što pre potpiše sporazum, jer su svi u Evropskoj uniji za "korak napred".

 SSP i "fleksibilnost" Holandije Izvor: MONDO

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom zavisiće od "fleksibilnosti" koju šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen pokaže na sastanku Saveta ministara Evropske unije 29. aprila u Luksemburgu.

Kako su u Briselu istakli izvori slovenačkog predsedništva EU, u tom smislu će se sagledati da li i stav Holandije daje "širi manevarski prostor" za ministarsku odluku o tome.

Slovenačko predsedništvo nastoji, kako je rečeno, da se sa Srbijom što pre potpiše sporazum", jer su svi u Evropskoj uniji za "korak napred", mada bi trebalo videti "kolikih razmera može biti taj iskorak" i ima li mogućnosti za "kreativno rešenje".

Na sastanku u Luksemburgu se, prema izvorima Tanjuga, ne očekuje rasprava o izveštaju glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji bi trebalo da se sastane "u četiri oka" s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

Zvaničnik slovenačkog predsedništva istakao je da se EU "jako nada" da će se "približiti trenutak kad će doći do opipljivog rezultata" u saradnji Beograda s Haškim sudom. On je iz diplomatskih izvora EU preneo agenciji Beta da izvesna uzdržanost oko potpisivanja sporazuma sa Srbijom, neposredno pred izbore, postoji i kod još nekih članica EU, ali bi one bile spremne na zajedničku odluku ukoliko bi Hag dao za to "zeleno svetlo".

Na pitanje da li bi potpisivanje SSP moglo biti kod srpskih birača protumačeno i kao neko "pridobijanje naklonosti" za evropsko opredeljenje, visoki zvaničnik predsedništva EU uzvratio je da je jako važno "shvatiti da je za Evropsku uniju Srbija uvek dobrodošla u njene redove".

"Ako je polazište da smo krajnje ozbiljni oko poimanja kakvo je mesto Srbiji u Evropi, onda je savršeno jasno da to ne zavisi od onoga šta će se dogoditi na izborima", podvukao je slovenački zvaničnik. Jer, kako je stavio do znanja, "Srbija je važna država i evropska nacija i nadamo se da će tamošnji izbori obezbediti njen demokratski put, što je potpuno u rukama srpskih birača".

"Ishod izbora je u potpunosti u rukama građana Srbije - mi ne glasamo na tim izborima", rekao je on.

Na pitanje o sudbini "političkog sporazuma", koji je EU ponudila Srbiji 28. januara u zamenu za SSP, slovenački diplomata je odgovorio da je predlog tog sporazuma "još na stolu" i da "nije povučen". "U to vreme, Srbija nije bila u mogućnosti da odgovori na našu ponudu, ali to ne znači da smo je povukli", rekao je on.

Predstavnik predsedništva EU ukazao je da se većina odredbi koje se nalaze u tom predlogu sporazuma - poput vizne liberalizacije ili školarina za studente - odnosi na procese koji su u međuvremenu ionako pokrenuti. "Stoga, ono što sada želimo je korak iznad, a to je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je slovenački diplomata.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE