• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kojić: U Federaciji BiH kriju informacije o nestalim Srbima

Autor SRNA

Činjenica je da postoji zastoj u traženju nestalih lica u BiH, posebno srpske nacionalnosti i očigledno je da je namjera Federacije BiH da se ne daju informacije i što je još gore sakrivaju, izjavio je Milorad Kojić.

 Kojić: U Federaciji BiH kriju informacije o nestalim Srbima Izvor: screenshot/YouTube/MONDO

"Radi se tromo, sporo i činjenica je da je teško doći do informacija o lokacijama i da su mnoge lokacije izmještene, ali još postoje odgovori gdje su nestali i ako postoji želja i volja, može se značajan broj otkriti", rekao je za direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila za "Nezavisne novine".

Pored manjka informacija, kaže on, u ovom trenutku problem predstavlja i to što su mnoge masovne grobnice izmještene jer nisu rijetke situacije da se dođe do određene informacije, krene u iskop i vidi da je tu nedavno kopano i da se tijela tu ne nalaze.

Možda će vas zanimati

"Nažalost i to pokazuje da postoje odgovori gdje su nestali. Kada pitamo gdje su sarajevski Srbi, dovoljno je da nam radnici Komunalnog preduzeća `Rad` iz tog perioda kažu gdje su odvozili tijela koja su kupili po ulici, a koja su tu danima ležala", rekao je Kojić.

On je naveo da bi dio rješenja mogao biti u reformi upravljačke strukture Instituta za nestala lica BiH i uspostavljanje centralne evidencije u punom kapacitetu, te otvaranje arhiva zemalja u regionu, pa čak i arhive UN.

BiH i 25 godina nakon završetka rata još traga za 7.547 nestalih, od kojih je 1.654 Srba.

Međunarodni dan nestalih lica biće obilježen sutra, a u centralnoj evidenciji nestalih BiH, u trenutku kada je ona objavljena, nalazilo se 34.965 imena, odnosno toliko je bilo prijavljeno nestalih lica. /kraj/bon/bb

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE