• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istražitelji UN stigli na Kosovo

Tim istražitelja UN za ispitivanje okolnosti i događaja koji su 17. marta doveli do nasilja na severu Kosova doputovao je u subotu u Prištinu

 Istražitelji UN stigli na Kosovo Izvor: MONDO

Istražitelji su stigli na Kosovo redovnim letom na liniji Beč-Priština, rekao je Beti savetnik ministra za Kosovo i Metohiju Milorad Todorović, koji je i pokrajinski potredsednik Demokratske stranke Srbije.

Todorović je izrazio uverenje da će taj tim, koji će istražiti okolnosti pod kojima su izbili nemiri u kojima je ubijen ukrajinski policajac, a ranjeno 150 osoba, srpskih demonstranata i pripadnika međunarodnih snaga, biti objektivan.

Tim će početi da radi u ponedeljak i prvo će se fokusirati na komunikaciju UNMIK-a i Vlade Kosova, a potom će doći u Kosovsku Mitrovicu, kazao je Todorović i dodao da bi ta ekipa UN trebalo 5. maja da dođe u Beograd.

"Za očekivati je da budu objektivni, jer je kranje vreme za tako nešto. Očekujem da će Srbi na Kosovu i Srbija biti zadovoljni izveštajem jer je bilo više nego očigledno da je UN policija bez razloga reagovala nasilno", kazao je Todorović.

Naveo je da očekuje objektivan rezultat i zato što je bilo evidentno da je UN policija postupila po nalogu kosovskih zvaničnika koji "pritiskaju" šefa UNMIK-a Joahima Rikera "da bude na strani Kosova".

"Bio sam u prilici da pogledam snimak na kome se vidi da UN policajac ispaljuje metak u masu. Nadam se da će komisija videti sve snimke i saslušati svedoke i doći do zaključka da je problem bilo moguće rešiti na drugi način", kazao je on.

Istražitelji UN bi trebalo da uzmu u obzir i razgovor ministra Slobodana Samardžića i zamenika šefa UNMIK-a Larija Rosina u kome je Samardžić izrazio želju da problem reši bez nasilja, kazao je Todorović ističući da je rešavanje tog probema mogalo biti stavljeno u širi kontekst predloga o funkcionalnom i institucionalnom razdruživajnu Srba i Albanaca.

Predsednik Zajednice srpskih nasilja i opština Marko Jakšić je u izjavi za Betu rekao da očekuje da će komisija UN biti objektivna i neutralna - da će na pravi način utvrditi šta se dešavalo 17. marta i ko je stvarni krivac.

"Sve što se tada dešavalo treba da nam posluži kao nauk da se tako nešto više ne dogodi i da UNMIK shvati da nasiljem i silom ne može da disciplinuje Srbe, nego da se problemi mogu rešavati isključivo mirnim putem", kazao je on i dodao da je istraga veoma važna zbog osude koju su Srbi i njihovi lideri doživeli posle toga.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun imenovao je početkom nedelje četvoročlani tim, koji će voditi istragu o seriji dogadaja koji su usledili nakon što je UN policija upala u zgradu suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici i uhapsila srpske sudije koji su protestovali tražeći da se vrate na radna mesta sa kojih su proterani.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE