• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri opcije za potpisivanje SSP

Diplomatski izvori prenose da su se pojavile tri opcije da Srbija potpiše SSP sa EU.

 Tri opcije za potpisivanje SSP Izvor: MONDO

Spremnost Belgije i Holandije za davanje uslovne saglasnosti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom otvorila je manevarski prostor za tri mogućnosti za potpisivanje tog sporazuma, od kojih bi prva mogla da bude već na sastanku Saveta ministara EU u utorak u Luksemburgu.

Druga mogućnost o kojoj se razmišlja u Briselu je da se na sastanku u Luksemburgu postigne dogovor o potpisivanju SSP, a da se sam čin odloži za nekoliko dana, ali da bude pre parlamentarnih izbora u Srbiji 11. maja.

Najzad, treća mogućnost koju spominju evropski diplomatski izvori je da se na sastanku postigne dogovor i pošalje “simbolična politička poruka” Srbiji, ali da se potpisivanje odloži za vreme posle izbora.

Belgija i Holandija spremne su da Srbiji garantuju da će SSP biti potpisan 16. juna, piše nemački dnevnik "Fajnenšel tajms Dojčland - FTD" u nedelju.

Prema navodima ovog lista koji je imao uvid u odgovarajući dokument, dve zemlje zauzvrat neće zahtevati izručenje za ratne zločine optuženog bivšeg vođe bosanskih Srba Ratka Mladića.

Hag i Brisel su, kako piše FTD, o svom izmenjenom stavu već izvestile Sloveniju, kao predsedavajuću EU i predložile da on bude usvojen kao kompromisno rešenje.

Iako se u Briselu procenjuje da su šanse za prvu opciju "relativno male", Savet EU je izvršio sve pripreme za moguć čin potpisivanja u utorak popodne.

Izvori u EU smatraju da ovlašćenje za potpisivanje SSP imaju predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Očekuje se da u Luksemburg u ponedeljak doputuje ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Ostaje, međutim, nedoumica da li će članice EU uspeti da ostvare konsenzus, s obzirom na stav Belgije i Holandije, koje bi pristale na potpisivanje SSP pod uslovom da Beograd nema pravo raspolaganja prednostima Sprorazuma do okončanja saradnje s Tribunalom u Hagu.

Portparol belgijskog ministarstva spoljnih poslova Mark Mikjelsen izjavio je Tanjugu da su Brisel i Hag definisali tri principa za eventualno potpisivanje sporazuma.

Prvi princip je, kazao je Mikjelsen Tanjugu, da "puna saradnja Srbije s Haškim tribunalom ostaje polazna osnova".

"Dalje, Belgija i Holandija smatraju da Srbija ne bi mogla da koristi prednosti SSP sve dok ne ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom", izjavio je belgijski portparol srpskoj nacionalnoj novinskoj agenciji.

Treća tačka je da Brisel i Hag "raspravljaju s predsedništvom Evropske unije i sa ostalim članicama EU o formulisanju pozicije na osnovu ovih principa po pitanju potpisivanja SSP ".

On je istakao da je u ovom trenutku još uvek neizvesno kako će izgledati tok i ishod sastanka u Luksemburgu.

"Nadamo se da će biti dovoljno volje i dovoljno manevarskog prostora … ali ne bih želeo da špekulišem o ishodu", istakao je on.

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE