• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlenima u zdravstvu neće biti smanjene plate

Plate zaposlenih u zdravstvu Republike Srpske neće biti smanjene, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić.

 Zaposlenima u zdravstvu neće biti smanjene plate Izvor: MONDO

"Iznos sredstava koji je svojevremeno definisan nakon pregovora koje smo imali prilikom donošenja novog Zakona o platama u zdravstvu i potrebnih 250 miliona KM za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema i isplatu plata svim zaposlenim u zdravstvu i dalje stoji", rekao je Škrbić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima Republičkog sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

On je naglasio da resorno ministarstvo u vezi sa ovim pitanjem ima punu podršku predsjednika RS Milorada Dodika.

"U narednom periodu nam predstoji da iznađemo druge mogućnosti finansiranja zdravstvenog sistema u RS i sve te aktivnosti radićemo partnerski sa sindikatom u interesu svih zaposlenih u zdravstvu", istakao je Škrbić.

On je rekao da će resorno ministarstvo nastaviti da ostvaruje veoma dobru saradnju sa Republičkim sindikatom zdravstva radi osiguranja što boljih uslova u zdravstvu koji podrazumijevaju dosljednu primjenu Posebnog kolektivnog ugovora i moguće izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u zdravstvu sa stanovišta njegove primjene.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić rekao je novinarima da je sindikat od ministra Škrbića tražio da se u Srpskoj uspostavi održiv zdravstveni sistem da bi uopšte mogao da opstane u narednoj godini.

"To podrazumijeva da se hitno mora povećati izdvajanje za zdravstvo po glavi stanovnika sa postojećih 190 na 250 evra i početi sa izmjenama i dopunama Zakona o platama u zdravstvu koji je u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o zdravstvenom osiguranju RS", istakao je Granulić.

On je rekao da zdravstveni radnici u Srpskoj trenutno nisu zadovoljni činjenicom da mnogi poslodavci u RS ne primjenjuju pojedinačne kolektivne ugovore iako su ih potpisali, kao ni Zakon o platama zaposlenih u zdravstvu RS.

"Bilo je govora i o mogućnosti povećanja plata u zdravstvu, ali ćemo detaljnije sagledati tu mogućnost nakon Nacrta budžeta RS za narednu godinu i razgovora sa predsjednikom Srpske", istakao je Granulić.

On je rekao da su poražavajući podaci o uplatama doprinosa za zdravstvo u javnom sektoru RS koje su za devet mjeseci ove godine u prosjeku iznosile 10,6 odsto, a u privatnom sektoru 7,6 odsto, dok obavezujuća stopa izdavjanja iznosi 11,5 odsto.

Granulić je kritikovao rad Poreske uprave RS zbog izuzetno male naplate izdvajanja za zdravstvo.

"Ako stopa izdvajanja za zdravstvo RS bude ostvarena sa 11,5 odsto i povećamo izdvajanje za zdravstvo na 250 evra po glavi stanovnika, nećemo imati krizu u zdravstvu RS. U suprotnom, naredna godina biće veoma teška", upozorio je Granulić.

Današnjoj sjednici, osim ministra Škrbića, prisustvovao je i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Goran Kljajčin.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE