• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Održiva gradnja: Potencijal energetske efikasnosti i dalje je djelimično neiskorišćen

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Okupićemo kreatore politika, predstavnike vlada, akademske zajednice, praktičare i naše partnere, kao što su razvojne banke i organizacije, EU, vlade Slovačke, Njemačke i Japana, i razgovaraćemo o mogućim načinima za postizanje skoro nulte potrošnje energije u regionu.

 Intervju s Janom Kopenih  Izvor: Promo

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku vlada Njemačke, Japana i Slovačke, 30. i 31. maja 2023. godine organizuje regionalni stručni simpozijum "Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana+".

Simpozijum će okupiti predstavnike vlada u regionu, finansijskih institucija, međunarodnih organizacija, privatnog sektora i akademske zajednice. Cilj ovog događaja je da pomogne Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, kao i zemljama u okruženju, poput Moldavije, da ubrzaju primjenu mjera za povećanje energetske efikasnosti u zgradama, koje doprinose smanjenju troškova snabdijevanja energijom, ublažavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine i zdravlja građana.

Upravo o ovom događaju razgovarali smo s Janom Kopernih, globalnom ekspertkinjom UNDP za energetiku.

Zašto je za region Zapadnog Balkana i susjedne zemlje važno da unaprede i da sprovode mere energetske efikasnosti?

- Zemlje u regionu imaju visok energetski intenzitet, odnosno za stvaranje proizvoda i pružanje usluga troše veliku količinu energije, a zadovoljavanje njihovih energetskih potreba u velikoj mjeri zavisi od uvoza fosilnih goriva.

S obzirom na energetsku krizu u Evropi, koja je izazvala skok cijena energije, za Zapadni Balkan i okolne zemlje, kao što je Moldavija, od ključne je važnosti da potraže isplative načine za smanjenje energetskog intenziteta i upravljanje potražnjom za energijom.

Prednosti ulaganja u energetsku efikasnost su višestruke - od finansijske dobiti, koju mogu da imaju proizvođači i snabdevači energijom i njihovi korisnici, povećanja vrednosti imovine vlasnika kuća, privatnih i komunalnih preduzeća, do boljeg kvaliteta vazduha u regionu, u kojem je zdravlje ljudi u znatnoj meri ugroženo zbog zagađenja vazduha i životne sredine. Isplativost većih ulaganja u energetsku efikasnost ne treba uopšte dovoditi u pitanje, budući da su troškovi nabavke energije neophodne za zadovoljavanje rastuće tražnje obično veći od troškova mjera energetske efikasnosti. Štaviše, mjere energetske efikasnosti pomažu zemljama da ispune ciljeve ublažavanja klimatskih promjena koji su definisani nacionalno utvrđenim doprinosima, u skladu sa globalnim sporazumom o borbi protiv klimatskih promjena - Sporazumom iz Pariza.

Zašto ste ovaj regionalni simpozijum posvetili baš temi energetske efikasnosti u zgradama? Zašto su zgrade toliko važne za poboljšanje energetske efikasnosti?

- Na zgrade i građevinski sektor otpada oko 30% ukupne globalne potrošnje energije i 27% emisija u energetskom sektoru. U narednim godinama ne očekuje se smanjenje tražnje za energijom na globalnom nivou, kao ni u regionu Balkana i okolnih zemalja. Naprotiv, primjetna je sve veća tražnja za energijom za klimatizaciju, grijanje i električne uređaje u stambenim i javnim zgradama.

Iako energetska efikasnost u zgradama nije nova tema za ovaj region, njen potencijal je i dalje djelimično neiskorišćen. Zemlje u regionu suočavaju se sa sličnim izazovima i mogućnostima u pogledu razvoja i transformacije tržišta energetske efikasnosti u cilju dostizanja skoro nulte potrošnje energije.

Zato je važno da zajedno razgovaramo o energetskoj efikasnosti i razmjenjujemo naučene lekcije, kao i primjere onoga što je uspješno i što funkcioniše. Nadamo se da će učesnici ovog prvog regionalnog simpozijuma znanja o energetskoj efikasnosti u zgradama koji organizuje UNDP razmijeniti korisne informacije koje će doprinijeti da se intenziviraju mjere za borbu protiv klimatskih promjena u energetskom sektoru i da se povećaju ulaganja u energetsku efikasnost.

Koji su najveći izazovi u primjeni energetski efikasnih praksi u zgradama? Postoje li uspješni primjeri energetski efikasnih građevinskih projekata u regionu koji bi mogli da posluže kao model koji bi mogli da primjenjuju i drugi?

- Veću primjenu mjera energetske efikasnosti u stambenim i javnim zgradama trenutno otežavaju određene ekonomske i političke barijere, kao i barijere u pogledu navika i ponašanja.

Postoji velika potreba da se poboljšaju energetska svojstva u svim tipovima zgrada širom regiona. Međutim, izvori i dostupnost finansiranja za energetsku efikasnost su često ograničeni. Prema tome, od ključne važnosti su inovativni načini finansiranja i poslovni modeli kojima se maksimizira uticaj i omogućava korišćenje javnih i privatnih izvora finansiranja.

Na primjer, u Srbiji UNDP podržava jedinice lokalne samouprave da uspostave sistem energetskog menadžmenta i informacioni sistem za energetski menadžment, kako bi se utvrdilo koje su investicije u energetsku efikasnost potrebne na lokalnom nivou, da bi se odredili prioriteti za ulaganje i da se na najbolji način iskoriste dostupna sredstva. Kao rezultat toga renovirano je više od 100 javnih zgrada.

U Bosni i Hercegovini podržavamo opštine da izvrše energetsku sanaciju više od 200 javnih zgrada, urađena su 32 detaljna energetska pregleda i pokrenute su investicije za energetsku sanaciju, u bliskom partnerstvu sa Svetskom bankom, razvojnom bankom KFW i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, kao i pomoću sredstava iz Zelenog klimatskog fonda i Globalnog fonda za životnu sredinu.

Na polju javnih politika u regionu postoje određena uska grla u pogledu usvajanja zakonodavnih okvira u oblasti energetske efikasnosti u zgradama i građevinskom sektoru. Na primjer, podrška UNDP u procesu izmjena i dopuna crnogorskog zakona o energetici 2020. godine omogućila je uvođenje koncepta takozvanih prozjumera, odnosno kupaca-proizvođača.

U Srbiji, UNDP je pomogao Vladi da se utvrde minimalni zahtevi u pogledu energetske efikasnosti zgrada centralne vlasti. Definisani su minimalni zahtjevi za zgrade centralne vlasti, ali nisu utvrđeni zahtjevi za druge javne zgrade (na državnom, pokrajinskom i opštinskom nivou), kao ni propisi koji bi regulisali izgradnju zgrada sa skoro nultom potrošnjom energije, u skladu sa zahtjevima Direktive Evropske unije o energetskim svojstvima zgrada.

Zgrade sa skoro nultom potrošnjom energije su one koje same proizvode energiju za svoje potrebe, na primjer iz obnovljivih izvora, tako da koriste minimalnu količinu energije od eksternih snabdjevača.

I konačno, ono što je takođe važno jeste ponašanje. Energetska efikasnost se često potcjenjuje i još ne postoji dovoljna svijest o njenom potencijalu. Kao posljedica toga, stanovništvo, gradovi i vlade se manje interesuju za tu temu ili im nije u fokusu interesovanja. Zato će jedna od tema o kojoj ćemo razgovarati na simpozijumu biti ekonomska strana energetske efikasnosti.

Šta očekujete od regionalnog simpozijuma?

- Veoma smo zadovoljni što možemo da okupimo kreatore politika, predstavnike vlada, akademske zajednice, praktičare i naše partnere, kao što su razvojne banke i organizacije, Evropska unija, vlade Slovačke, Njemačke i Japana, kako bismo razgovarali o mogućim načinima za postizanje skoro nulte potrošnje energije u regionu u kontekstu energetskih svojstava zgrada. Imajući u vidu više od dvije decenije angažovanja UNDP u ovom regionu i tehničku ekspertizu koja je na raspolaganju za razvoj tržišta energetske efikasnosti, nadamo se da ćemo pokrenuti novi regionalni dijalog na temu energetske efikasnosti.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE