• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatar fest: "Uspavanka" za kraj, večeras "Deca" i proglašenje pobjednika

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

"Uspavankom za Aleksiju Rajčić" završen je takmičarski dio programa 25. Teatar festa, koji se održava u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

 Teatar fest: Uspavanka za Aleksiju Rajčić  Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

Predstava rađena po tekstu Đorđa Kosića, a u režiji Juga Đorđevića realizovana je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Sterijinog pozorja i Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Aleksija Rajčić, glavna junakinja drame, u svom životu nije imala mnogo izbora. Kao i druge žene kojima je okružena, a čiji životi predstavljaju model po kom se očekuje da funkcioniše i njen, u svijetu ogrezlom u patrijarhat, Aleksijino je samo da ćuti i trpi.

Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

"Glavna junakinja pokušava da pronađe slobodu u nekim konvencionalnim, građanskim okvirima porodice i braka, međutim toga za nju nema i prelazi s druge strane zakona", kazao je Kosić dodajući da paradoksalno zvuči činjenica da za Aleksiju zatvor biva najveća sloboda.

Aleksija je predvodnica sudbine hiljade žena koje su svoje živote završile u kazneno-popravnim zavodima, samo zato što su bile primorane da pravdu uzmu u svoje ruke, jer pravde nije bilo na vidiku.

Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

"Ako vam ovaj siže zvuči poznato, to je zato što se od kraja devetnaestog veka do danas malo toga promijenilo. Aleksije i u današnjem svijetu bivaju primorane da na isti način stanu u svoju odbranu, jer sistem zaštite gotovo da ne postoji, ako i postoji vjerovatno je izgubljen u moru papirologije, pravnih postupaka dokazivanja, vještačenja, sučeljavanja i retraumatizacija", kaže režiser Đorđević.

Aleksija Rajčić i jeste i nije izmišljeni lik. Jeste utoliko što nije poznato da je žena tog imena doživela ono što joj Đorđe Kosić pripisuje. Nije, jer sve rečeno se desilo, dešava se i desiće se nekim ženama, koje se ne moraju zvati Aleksija.

Izvor: Dejan Rakita/Dejan Rakita

25. Teatar fest Petar Kočić se završava večeras, izvođenjem opere "Deca" i proglašenjem pobjednika.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop