Duška Šurlan iz Novog Grada prije dvije godine zasadila je šipak, a ove godine počela je proizvoditi marmeladu. Šurlanova je prije dvije godine, nakon što je dala otkaz na poslu, mjesec dana razmišljala šta da radi.
"Mislim da mogu biti korisna i doprinijeti zato sam odlučila da na posjedu u Petkovcu gdje živi moja majka zasadim nešto i uzgajam. Da to bude šipak odlučila sam zbog činjenice da na posjedu nema vode i ne može se navodnjavati a nakon istraživanja saznala sam da ta biljka može dobro uspijevati i u takvim uslovima. Osim toga u našoj bližoj okolini nema zasada šipka, rekla je ona, prenosi Srna.
Parcela je bila zapuštena pa je prvo trebalo krčenje a zatim i priprema za sadnju.
"Uz pomoć porodice uspjela sam i zasadili smo 300 sadnica na 2,5 dunuma. Šipak treba okopavanje i košenje između redova kasnije dolazi rezidba. U našoj proizvodnji nema pesticida, sve radimo ručno", priča Šurlanova.
Ona kaže da iduće, treće godine šipak daje puni rod ali je plodova bilo i ove godine.
"Zadovoljna sam, moja ideja je bila na početku da plodove prerađujem, ove godine smo napravili marmeladu, manji dio plodova smo osušili za čaj jer sve radimo ručno", kaže Šurlanova.
Ona planira da ove godine zasadi još 200 sadnica i zasad proširi za 1,5 dunum.
Porodica Šurlan imala je mogućnost da ode u inostranstvo ali su odlučili ostati i nisu se pokajali.
"Mislim da je ovo dobra ideja i da će uspjeti. Svi koji su kupili ili dobili marmeladu oduševljeni su i traže još ali ove godine nema, biće iduće" rekla je Šurlanova.
Ona ističe da su njeni kupci zainteresovani i za druge proizvode iz organske proizvodnje.
"Imala sam dosta poziva, traži se i zimnica, zdravi proizvodi uvijek će naći kupca. Mi povrće i druge ratarske kulture proizvodimo za svoje potrebe, ali ovo je poruka za druge da se odluče i da rade" rekla je Šurlanova.
S obzirom da šipak nije česta kultura u našim uslovima teže je razmijeniti iskustva sa drugim uzgajivačima ali Šurlanova za sada uspijeva.
"Dobijem korisne savjete od ljudi koji se bave ovim poslom i spremna sam da učim. Zadovoljna sam, nisam se pokajala i puno mi znači podrška porodice", kaže ona.
Prema njenim riječima, proizvodnja domaće marmelade od šipka je zahtjevan posao koji rade u kućnoj radinosti ali se trud isplati.
"Bila sam presrećna kad smo počeli pakovati prve teglice našeg proizvoda" priča Šurlanova.
Očekuje da će proširenjem proizvodnje u budućnosti biti u mogućnosti da nekom ponudi posao.