• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska energetska zajednica uvela sankcije BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Zbog kršenja Direktive o sumporu u gorivima i nepoštivanja energetskih paketa o energiji i gasu, Evropska energetska zajednica uvela je sankcije Bosni i Hercegovini, potvrdio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

 Evropska energetska zajednica uvela sankcije BiH Izvor: Mondo/RiTE Gacko

"Tačno je da su uvedene sankcije Bosni i Hercegovioni i ta država neće učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta Evropske energetske zajednice i izvršenja budžeta u periodu od dvije godine, osim ako u međuvremenu otkloni predmetne povrede", rekoa je Kopač, prenosi Indikator, pozivajući se na portal Istraga.

Odluka o sankcijama donijeta je krajem prošle godine, a EEZ je njen sadržaj objavila u četvrtak. Ranije je bilo nekoliko upozorenja da bi zbog kršenja međunarodnih pravila, BiH mogla biti kažnjena.

Među razlozima koji su inicirali donošenje te odluke navodi se da se samo u BiH od svih zemalja članica Energetske zajednice, kada su u pitanu naftni derivati, može još uvijek koristiti Euro 3, dok je evropski standard Euro 5.

BiH dopušta veću količinu sumpora u naftnim derivatima kako bi "podržala domaću proizvodnju" u Rafineriji u Brodu, ali iza te odluke, prema informacijama Istrage, skriva se i naftni lobi, odnosno uvoznici nafte i naftnih derivata iz oba entiteta.

Drugi razlog zbog kojih su uvedene sankcije je taj što nije usvojen državni zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije.

Naime, od 2017. godine je u proceduri taj zakon, ali je prošli saziv Savjeta ministara entitetima poslao različite materijale, tako da nije došlo do usaglašavanja. Prema tom zakonu, planirano je da se nadležnost za pitanja gasa prebaci na Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju DERK. Međutim, kadrovi iz Republike Srpske na državnom nivou trenutno blokiraju usvajanje tog zakona. Prema informacijama Istrage, usvajanje tog zakona traži i MMF i to je jedan od preduslova za novu tranšu BiH, piše u tekstu.

(Tanjug)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE