• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupilo gorivo u Srpskoj: Naftaši očekuju novi rast cijena

Autor Dušan Volaš

Svi distributeri naftnih derivata na benzinskim pumpama su u proteklih par dana povećali maloprodajne cijene goriva u prosjeku od dva do pet feninga, potvrdili su u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS.

 poskupljenje goriva u republici srpskoj Izvor: Mondo/Ž. Svitlica

Naglašavaju da se, trenutno, cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama u Srpskoj kreću od 1,89 do 2,09 KM za benzin 95 i 1,89-2,05 KM za eurodizel 5, dok tečni naftni gas košta između 1,04 i 1,16 KM.

"Maj pokazuje nestabilan period što se tiče cijena, jer se bilježi konstantan rast na benzinskim pumpama. Značajan je rast ulaznih cijena, odnosno nabavnih iz rafinerija i ostalih izvora snabdijevanja, i to se odrazilo i na tržište", rekao je za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

Dodaje da je, ako se posmatraju parametri na berzi, cijena nafte Brent trenutno 554 dolara po toni ili 68 dolara po barelu.

"To je, unazad mjesec dana, porast od 24 dolara po toni ili 21 dolar po barelu, u zadnjih mjesec dana. Podsjećam da su ovakve cijene na berzi bile u maju 2019, i da su se tada maloprodajne cijene na benzinskim pumpama kretale između 2,25 i 2,30 KM. Cijene u Srpskoj su i dalje niže u odnosu na Federaciju BiH, i to do 10, a u odnosu a region i do 40 pfeniga", naglašava Trišić.

Dodaje da je prognoza novi rast cijena.

"Moja procjena je da će u narednim danima cijene i benzina i dizela na svim benzinskim pumpama ići preko dvije KM. Ovo je neminovno zbog povećanja nabavnih cijena u poslednjih 20 dana. U ovom momentu, mnogi distributeri rade sa minimalnim maržama koje nisu dovoljne za funkcionisanje i pozitvno poslovanje. Da li je do povećanja ulaznih cijena došlo zbog najava otvaranja granica EU i pokušaja da se ekonomije pokrenu prema ranijim trendovima, pokazaće vrijeme. U svakom slučaju, ne možemo očekivati stabilizaciju tržišta", poručuje Trišić.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE