• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlaze na Jadran zbog veće zarade: Ugostitelji bez radnika, poslodavci nemaju koga zaposliti

Poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu u Bosni i Hercegovini tokom ljetne sezone muku muče sa pronalaskom radnika jer masovno odlaze na more raditi zbog veće zarade.

 Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Oni odlaze na Crnogorsko i Hrvatsko primorje, ali i u Neum, a poslodavci su primorani da ih mijenjaju radnicima iz drugih branši, što momentalno smanjuje kvalitet usluga u ovim sektorima u BiH.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, istakao je da su ljetna sezona i odlazak radnika na more skoro svake godine velika boljka za ugostitelje.

Možda će vas zanimati

"Nije to do radnika jer svako ide gdje mu je bolje. Ja sam i ranije predlagao da tokom ljetne sezone poslodavci daju neki stimulans radnicima kako bi oni ostali", naveo je Hadžić, prenose "Nezavisne novine".

On ističe da u Bosni i Hercegovini ima više od 100 srednjih ugostiteljsko-turističkih škola te da je predlagao da svaka od njih proširi kvotu upisanih na dodatnih 10 djece.

"To bi u startu omogućilo najmanje 1.000 obučenih ugostiteljskih radnika koji bi sutra imali zaposlenje. Sve se sada radi prekvalifikacijom, dokvalifikacijom, ili radnici dolaze iz drugih branši, što odmah smanjuje kvalitet usluge", rekao je Hadžić.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "Horeca", kazao je da je nedostatak radnika tokom ljetne sezone veliki problem koji muči ugostitelje.

"Nije u pitanju samo nedostatak konobara, nego svih radnika. Trenutno je takva situacija da se snalazimo jer je dosta radnika otišlo da radi na more. Problem je i to što nam je ostala nekvalitetna radna snaga, odnosno kvalitet usluga opada jer svi radnici koji su bili profesionalci u svom poslu su otišli u inostranstvo", rekao je Kurtinović.

Istakao je da se u ugostiteljstvu traže bilo kakvi radnici.

"Veliki problem je bio što u doba pandemije niko nije razmišljao o tim radnicima osim poslodavaca, koji su takođe bili na rubu. Sad smo došli u situaciju da ti radnici traže veću zaradu da napune kućni budžet koji je istrošen i odlaze, tako da su otišli i oni koji nikad nisu išli", naglasio je Kurtinović.

Pojedini restorani u Banjaluci u oglasima traže ugostiteljske radnike i nude početnu platu od 1.200 KM sa stimulacijama i mogućnošću napredovanja onima koji imaju iskustva u radu u ovoj djelatnosti.

Marko S., koji je godinama radio u jednom restoranu u Banjaluci, otišao je ovo ljeto na Hrvatsko primorje najviše, kako je istakao, zbog visoke zarade.

"U Hrvatskoj mogu i dva i po puta više zaraditi nego što sam imao u restoranu u kojem sam radio godinama. Najveći razlog mog odlaska jeste da napunim kućni budžet, jer sam se u ovoj pandemiji istrošio, a slabo sam zarađivao zbog zatvaranja lokala", naveo je Marko S.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 5

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Siki

Ti onda Jaa trazi od stare cenera za kaficu i cigare pa pricaj o milionima i kamionima

Jaaa

@Siki a ti zaradi pa kupi cigare, pusti staru na miru, nije ona kriva što te ima takvog

Jaaa

Hoće da im neko radi 12 sati za 20 maraka

Pavle

@Jaaa Pa ti onda nemoj piti kafu za marku i dvajest, nego je plati 5 maraka ko na Jadranu.

Jaaa

@Pavle kod tebe za "dvajest' neću 100 %

MONDO REPORTAŽE