• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijena nafte na londonskom tržištu pala treću sedmicu zaredom

Autor Dušan Volaš

Cijena nafte na londonskom tržištu pala je i prošle sedmice, treće zaredom, jer se trgovci plaše da će povećanje kamata centralnih banaka zbog visoke inflacije usporiti rast svjetske ekonomije, što bi oslabilo potražnju za naftom.

 Naftno postrojenje Izvor: Shutterstock

Od cijene nafte umnogome zavise i maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori, gdje se danas očekuje osjetno pojeftinjenje, do 12 centi po litru.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice osjetnih 5,5 odsto, na 101,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6,9 odsto, na 97,59 dolara, prenosi SEEbiz.

Možda će vas zanimati

Najveći sedmični pad cijena nafte u posljednjih mjesec dana posljedica je povećanja kamatnih stopa centralnih banaka u svijetu kako bi suzbile visoku inflaciju, a to će usporiti rast globalne ekonomije, a time i oslabiti potražnju za naftom.

Najviše je u fokusu američka centralna banka, Fed, nakon što je prošle sedmice objavljeno da je inflacija u SAD-u u junu dosegnula 9,1 odsto, novi najviši nivo u više od 40 godina.

Zbog toga se očekuje da će Fed i u julu, drugi mjesec zaredom, povećati ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova. Neki čak špekulišu o povećanju kamata za cijeli postotni bod.

Trenutno se na tržištima procjenjuje da postoji 75 odsto izgleda da će Fed povećati kamate za 0,75 postotnih bodova, a 25 odsto da će kamate povećati za 1 postotni bod.

Na tržištu pažljivo prate i posjetu američkog predsjednika Džoa Bajdena Bliskom istoku, od kojeg se očekuje da će od tamošnjih partnera zatražiti veću proizvodnju nafte. Međutim, Sjedinjene Države ne očekuju da će Saudijska Arabija i ostali odmah povećati proizvodnju.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) već su aktivirale gotovo sve rezervne kapacitete, no SAD bi od njih mogao ishoditi bar obećanje da će povećati proizvodnju idućih mjeseci, što bi tržištu signaliziralo da će dobiti još barela bude li potrebno, tumači Rojters.

Analitičari predviđaju da će strah od slabljenja svjetske ekonomije i dalje pritiskati cijene.

“Cijena barela u Londonu pala je u prošloj sedmici i ispod 100 dolara i vjerovatno će nastaviti kliziti jer strah od recesije vjerovatno neće tako skoro jenjavati”, navode analitičari Commerzbank u osvrtu na situaciju na tržištu.

Raspoloženje na tržištu prigušuje i novi talas zaraze kovidom-19 u Kini, koji koči oporavak potražnje.

Prerada u kineskim rafinerijama smanjena je u junu gotovo 10 odsto u odnosu na isti mjesec 2021, a u prvoj polovini godine pala je prvi put barem od 2011. godine, i to za šest odsto, pokazali su prošle sedmice objavljeni podaci.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku svjetske ekonomije od koronakrize, od početka ove godine cijene nafte su, ponajviše zbog rata u Ukrajini, skočile više od 40 odsto.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE