• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon 12 godina krize: Grčka više nije pod pojačanim nadzorom EU

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozdravili su danas kraj takozvanog pojačanog okvira nadzora EU nad privredom Grčke i ocijenili da je taj uspjeh ostvaren zahvaljujući posvećenosti naroda i vlasti te zemlje.

  Grčka više nije pod pojačanim nadzorom EU Izvor: MONDO/Lana Stošić

"Zahvaljujući odlučnosti i otpornosti Grčke i njenog naroda, ta zemlja je zatvorila to poglavlje i samouvjereno posmatra budućnost", navodi se u poruci koju je na društvenoj mreži objavila Fon der Lajenova.

Mišel je u svojoj poruci naveo da je danas veoma važan dan za Grčku jer su izašli iz takozvanog pojačanog okvira nadzora EU.

Prema njegovim riječima, taj uspjeh je ostvaren zbog posvećenosti grčkog naroda i vlasti uz evropsku solidarnost.

Nešto ranije je grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio da se izlaskom Grčke iz takozvanog pojačanog okvira nadzora EU nad privredom završilo 12 godina bola i da se Atini omogućava veća sloboda u donošenju politike.

Grčka privreda i politika bila je pod budnom pažnjom EU od 2018. godine kako bi se osiguralo da sprovodi reforme obećane u sklopu tri međunarodna paketa finansijske pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda između 2010. godine i 2015. godine.

Grčka je uvela niz smanjenja penzija, ograničenja budžeta, povećanja poreza i kontrolo banaka nakon što je 2010. godine bila primorana da traži prvu finansijsku pomoć. Privreda je tokom prijema paketa finansijskih pomoći pala za 25 odsto.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE