• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Rast zarada povećava inflaciju

Povećana domaća tražnja, do koje je došlo zbog uvećanih zarada i uzimanja kredita, poslednjih meseci negativno se odrazila na inflaciju.

 Jelašić: Rast zarada povećava inflaciju Izvor: MONDO

Povećana domaća tražnja, do koje je došlo zbog uvećanih zarada i uzimanja kredita, poslednjih meseci negativno se odrazila na inflaciju i deficit platnog bilansa, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Bazna inflacija u aprilu, u odnosu na isti mesec lani, bila je veća za osam odsto, ukupna inflacija za 12 procenata, a potrošačke cene za 14,6 odsto, rekao je Jelašić je na tribini o efektima mera NBS na kreditnu politiku banaka, koju je organizovao "Magazin bankar".

Jelašić je objasnio da su nominalne zarade za godinu dana povećane za 18,7 odsto, a realne za 3,6 odsto, s tim što je realni rast manji samo zbog povećanog nivoa inflacije.

Pošto se nivo javne potrošnje povećava, a rast plata niko ne želi da zaustavi, NBS je primorana da inflaciju efikasno zaustavi visokim nivoom restriktivnosti kroz povećanje obaveznih rezervi banaka, kako na štednju tako i na zaduživanje u inostranstvu, ukazao je guverner.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE