• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima RS?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Početkom marta u Republici Srpskoj na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima koji je objavljen u Službenom glasniku 17/23 od dana 22.02.2023. godine. Donosimo pregled najvažnijih izmjena koje Zakon donosi.

 Izmjene zakona o privrednim društvima u RS Izvor: ipopba/iStockphoto

Osnovni tekst Zakona je usvojen 2008. godine i još od tada je postojala potreba da se pojedine odredbe dodatno i detaljnije razrade, kao i da se regulištu novi instituti privrednog prava.

"Usvojene izmjename Zakona o privrednim društvima mijenjaju pojedine stavke kada je u pitanju osnovni kapital društva sa ograničenom odgovornošću, a izmjene se tiču situacije kada više lica osniva društvo s ograničenom odgovornošću, pa minimalni novčani dio za svakog osnivača ne može biti manji od 1 KM po osnivaču", analizirali Tijana Tatić iz Advokatske kancelarije "Sajić".

Takođe, druga izmjena u vezi sa osnovnim kapitalom odnosi se na slučaj kada je novčani dio osnovnog kapitala društva sa ograničenom odgovornošću jednak ili veći od 5.000 KM, najmanje polovina tog iznosa uplaćuje se na privremeni račun do registracije društva, a ostatak se isplaćuje prema rokovima za uplatu novčanih doprinosa koji su utvrđeni osnivačkim aktom, a najkasnije u roku od dvije godine od dana registracije.

Povezano

Izmjene su donijele novine u domenu registracije udjela u Centralnom registru hartija od vrijednosti.

"Jedna od novina, čija implementacija će vjerovatno i izazvati najviše pažnje je i odredba kojom se uređuje mogućnost da se udjeli u društvu sa ograničenom odgovornošću registruju u Centralnom registru hartija od vrijednosti", navode u advokatskoj kancelariji.

Značajnije izmjene pretrpile su i odredbe koje se tiču skupštine društva, pa u slučaju kada je jedini član društva sa ograničenom odgovornošću pravno lice, sada se osnivačkim aktom može odrediti organ tog pravnog lica koji vrši funkciju skupštine društva, a ukoliko osnivački akt takvu odredbu ne sadrži on je pretpostavka da je to registrovani zastupnik tog društva.

Sada više nema potrebe za sastavljanjem zapisnika sa Skupštine, već samo za upisom donesene odluke u knjigu odluka.

"Značajne izmjene u vezi sa skupštinom društva tiču se većine potrebne za donošenje odluka, pa se ovim izmjenama napušta dosadašnja regulativa kojom se za izmjene i dopune osnivačkog akta i ugovora članova društva tražila saglasnost svih članova društva, te novim zakonskim rješenjima o gore navedenim stvarima može se odlučivati ​​dvotrećinskom većinom glasova članova (osim ako internim aktima nije drugačije određeno)", navod Tatićeva.

Značajno je što se odredbe kojima se reguliše istupanje i isključenje člana društva ovim izmjenama razrađene na detaljniji način, te član društva koji nema neizmirenih obaveza prema društvu i ne traži naknadu za svoj udio može u svakom trenutku, na osnovu izjave o istupanju dostavljene društvu, istupiti iz društva bez navođenja razloga.

Tatićeva kaže da je do sada prodajna cijena akcija mogla biti utvrđena u nižem iznosu u odnosu na njenu nominalnu vrijednost, a da je jedna od novih izmjenama uredila da prodajna cijena ne može biti niža od nominalne vrijednosti akcije osim u slučajevima kada je knjigovodstvena vrijednost akcije manja od nominalne vrijednosti, s tim da prodajna cijena akcija ne može biti niža od knjigovodstvene vrijednosti akcije.

Izmjene i dopune se takođe odnose na raspodjelu dividende, a uvedene su i prekogranične M&A transakcije, odnosno spajanje/pripajanje najmanje dva privredna društva, od kojih je najmanje jedno društvo iz registrovano u Republici Srpskoj i najmanje jedno društvo kapitala registrovano na teritoriji države članice Evropske unije ili druge zemlje.

Takođe, pravo manjinskih akcionara za isplatu novčane naknade i eventualne razlike u cijeni za otkupljene akcije produženo je sa tri na deset godina.

Zakon detaljno možete pročitati na OVOM LINKU.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE