• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sosijete ženeral": Nezakonito cirkulisalo 50 milijardi evra

Francuska banka "Sosijete ženeral" je saopštila da je u proneveri unutar banke nezakonitim tokovima cirkulisalo ukupno oko 50 milijardi evra.

 "Sosijete ženeral": Nezakonito cirkulisalo 50 milijardi evra Izvor: MONDO

Banka je otkriće pronevere i finansijskog gubitka od 4,9 milijardi evra, objavila u 24. januara, optužujući za tu kriminalnu radnju jednog jedinog službenika i to nižeg ranga. Policija je kasnije saopštila da je u pitanju tridesetjednogodišnji Žerom Kervijel, koji je u pritvoru i, kako je saopšteno, sarađuje sa istražnim organima.

Prva sumnja de nešto nije u redu pojavila se 18. januara, kada su i obavešteni neposredno nadređeni osumnjičenom brokeru. Oni su obavestili rukovodstvo banke, pa je čitava stvar izašla na videlo dva dana kasnije, navedeno je u saopštenju banke.

Kervijel je, kako se navodi u saopštenju, priznao da je imao dva otvorena portfelja, u okviru kojih je obavljao fiktivne operacije čija se vrednost procenjuje na 50 milijardi evra.

Banka je saopštila da će, posle ovog slučaja, učiniti korake kako bi pojačala sisteme za kontrolu rizika.

Pronevera u "Sosijete ženeralu" je, prema ocenama agencija, najveća u istoriji evropskog bankarstva.

Agencije takođe navode da finansijski analitičari u sve većem broju izražvaju sumnju u zvaničnu verziju "Sosijetea" da je samo jedan berzanski trgovac odgovoran za tako džinovsku prevaru.

Prema materijalu u rukama javnog tužioca, Kervijel je, kako su preneli francuski mediji, započeo prevaru u februaru 2007. i nastavio je sve do sredine ovog meseca. Kada je "sve puklo", odmah je otpušten, zajedno sa četvoricom nadređenih u odeljenju za akcijski kapital i finansijske derivate.

Banka je protiv Kervijela, koji je u "Sosijete ženeral" došao 2000. godine, podnela tužbu za falsifikovanje bankarskih poslova i korišćenje lažnih dokumenata.

Predsednik centralne banke Francuske Kristijan Noje je izjavio da će istraga pokazati da li je Kerviel radio sam i kako je uspeo da zaobiđe internu kontrolu u banci bez saučesnika.

Mnogi domaći i strani finansijski analitičari izražavaju sumnju da jedan jedini berzanski trgovac, ma kako pametan bio, može da izvede tako složenu finansijsku operaciju i u tako dugom periodu bez nekog pomagača ili prećutne saglasnosti menadžmenta banke.

Pojedini su skloni da poveruju da je banka dala Kervijelu odrešene ruke, nadajući se da će moći da nadoknadi gubitke koje je pretrpela na poslovima sa američkim hipotekarnim hartijama.

"Sosijete ženeral" je, naime, saopštila da će morati da otpiše 2,05 milijardi dolara zbog izloženosti američkom tržištu hipotekarnih kredita u četvrtom kvartalu prošle godine.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE