• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pola milijarde pušača zbog duvana rizikuje život

Više od pola milijarde pušača na planeti rizikuje da umre od neke bolesti koja je direktno izazvana konzumiranjem duvana.

 Pola milijarde pušača zbog duvana rizikuje život Izvor: MONDO

To je na konferenciji za novinare rekao ministar zdravlja Srbije prof. dr Tomica Milosavljević.

On je u Međunarodnom pres centru Tanjuga istakao da stotine hiljada ljudi u okolini pušača, pre svega njegovi najbliži i kolege na radnim mestima, takođe ulaze u zonu rizika kao da su pušači, zbog čega građani Srbije moraju da pokažu da je moguće biti nepušač, i to na sopstvenom primeru.

Prema Milosavljevićevim rečima, važna je poruka i apel dece na roditelje da ostave duvan i zato je slogan "Želim detinjstvo bez duvanskog dima" moto pod kojim će se zdravstveni radnici širom planete ujedniti početkom februara na Svetski dan borbe protiv raka.

"Ova godina mora da bude u znaku pooštravanja pravne prakse, povećanja cena cigareta putem povećanja poreza, poštravanja poreske politike, ograničavanja pušenja u zatvorenim prostorijama i na radnim mestima".

Tu je i promocija zdravlja i zdravstveno vaspitanje korisnika duvanskih proizvoda i širenja mreže savetovališta za odvikavanje od pušenja, naglasio je ministar zdravlja.

On je kazao da će Ministarstvo zdravlja biti inicijator promene Zakona o zabrani pušenja kojim će biti predviđeno uvođenje strogih mera u skladu sa najstrožijim evropskim propisima.

"Obaveza zdravstvenog sistema Srbije jeste da pruži podršku ljudima koji pate od zavisnosti od duvana, a pravi zdravstveni izbor svakog pojedinca jeste da uradi nešto za svoje i zdravlje najbližih, a samim tim i za zdravlje nacije", istakao je Milosavljević.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Tanja Knežević je rekla da rezultati globalnog istraživanja upotrebe duvana kod mladih u Srbiji pokazuju da je izuzetno visok procenat učenika (trenutnih pušača i nepušača) izložen dimu kod kuće i na javnim mestima.

Ona je dodala da su nepušači manje izloženi dimu od strane brata, sestre i prijatelja nego trenutni pušači, ali da je stopa izloženosti za obe grupe veoma visoka.

"Više od polovine školske dece, njih 54,7 odsto u Srbiji, između 13 i 15 godina su već pušili cigarete, a skoro jedan od pet, njih 16,3 odsto, trenutno puši", kazala je Kneževićeva. Ona je dodala da približno jedna trećina zapali svoju prvu cigaretu pre nego što navrši 10 godina.

Na konferenciji za novinare najavljene su manifestacije koje će se održati u četvrtak, 31. januara, kada će pod motom "100 odsto bez duvanskog dima" biti obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima.

Tog dana, u 11 sati biće organizovana šetnja od Kalemegdana do Trga Republike, gde će se odvijati cenralna manifestacija obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima.

Organizatori manifestacije su Ministarstvo zdravlja - Komisija za prevenciju pušenja, Kancelarija za kontrolu duvana Instituta "Batut" i Udruženje za javno zdravlje Srbije.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE