• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bankarski sistem RS sposoban za udare

Na sjednici Ekonomskog foruma konstatovano da se bankarski sistem RS pokazao kao veoma sposoban i spreman da prihvati udare.

 Bankarski sistem RS sposoban za udare Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je cilj Ekonomskog foruma, koji je formirala Vlada RS, da prati razvoj globalne finansijske ekonomske krize u svijetu i njen uticaj na Srpsku, te da predlaže mjere radi preduprijeđenja negativnih kretanja u RS

"Na današnjoj prvoj sjednici Ekonomskog foruma usvojili smo Poslovnik o radu i razmatrali informaciju o genezi nastavka i širenja globalne finanansijske krize i mjerama koje smo do sada uradili u RS i BiH"- rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Ekonomskog foruma.

On je dodao da je na sjednici dogovoreno da se na prvom narednom zasjedanju Ekonomskog foruma formiraju novi odbori i nekoliko posebnih komisija koje će se baviti ekonomskim, finansijskim, bankarskim i monetarnim pitanjima, kao i pitanjima tržišta i investiranja u RS.

"Saglasili smo se da je finansijska kriza nastala daleko odavde, na tržištima nekretnina, prije svega u SAD, ali smo i svjesni da se efekti krize mogu preliti i na naše područje, naročito na sektor investiranja i povećanje kamata za finansijski sektor u RS", rekao je Dodik.

On je naveo da je na sjednici Ekonomskog foruma konstatovano da se bankarski sistem RS pokazao kao veoma sposoban i spreman da prihvati udare i da taj sektor danas veoma dobro funkcioniše, da nema nijednog elementa nestabilnosti bankarskog sektora i RS zadovoljna tom činjenicom.

"Svjesni smo da će ulaganje u energetiku i dalje zadržati veliki stepen pažnje raznih investotora, te da je neophodno raditi brže u pogledu izrade strategije tog investiranja i privlačenja potecijalnih investitora"- rekao je Dodik.

On je dodao da se i ulaganje u infrastrukturu pokazuje kao jedan od preduslova razvoja privrede u RS, te da se značajno radi kroz razvojno-investicioni program, navodeći da je činjenica da su u mnogim mjestima otklonjeni važni problemi infrastrukturnog karaktera koji su se pokazivali kao destimulativni.

"Opasnost predstavlja činjenica da naša struktrura privrede nije zadovoljavajuća, ne vidimo ubrzani razvoj prerađivačke industrije i potrebno se usmjeriti ka cilju podrške tom sektoru i novom zapošljavanju", rekao je Dodik.

On je istakao da u RS postoje oblasti Razvojno-investicione banke i više od 500 miliona KM za podršku projektima koji omogućavaju zapošljavanje u svim oblastima u RS.

"Dogovoreno je da u narednih deset dana svi članovi Ekonomskog foruma dostave svoj prijedlog tema koje će se razmatrati na narednim sastancima i da na prvom narednom sastanku stavimo na dnevni red pitanje javne potrošnje, budžeta i ekonomske politike RS", rekao je Dodik.

Današnjem sastanku Ekonomskog foruma RS, kojim je predsjedavao premijer Dodik, prisustvovali su ministri u Vladi RS, profesori ekonomskih fakulteta iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva, predstavnici Ekonomskog instituta RS, Komisije za hartije od vrijednosti, Saveza sindikata RS, Republičkog zavoda za statistiku i Banjalučke berze. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE