• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njemačka pokrajina želi da ulaže u RS

Jedne od najjačih pokrajina Njemačke i čitave Evrope zainteresovana je realizaciju privrednih i ekonomskih projekata u RS.

 Njemačka pokrajina želi da ulaže u RS Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je nadu da će nakon posjete delegacije Vlade RS, koju je on predvodio, njemačkoj pokrajini Baden Virtemberg doći do ubrzane realizacije određenih projekata.

Dodik je u telefonskoj izjavi za Srnu iz Štutgarta naglasio da je ministar za ekonomske odnose i koordinaciju RS Jasna Brkić potpisala Memorandum sa ministrom privrede Baden Virtemberga Ernstom Fisterom o ukupnoj privrednoj i ekonomskoj saradnji između RS i Baden Virtemberga, jedne od najjačih pokrajina Njemačke i čitave Evrope.

"Na poziv Ministarstva privrede Baden Virtemberga danas sam sa delegacijom Vlade RS, koju su činili ministar privrede, energetike i razvoja RS Slobodan Puhalac i ministar za ekonomske odnose i koordinaciju Jasna Brkić, i sa šefom našeg predstavništva u Štutgartu Mićom Ćetkovićem učestvovao na međunarodnom forumu pod nazivom `Global konekt`, koji su zajednički organizovali Njemačka i Rusija, povodom podrške malim i srednjim preduzećima između ove dvije i zemalja u okruženju", rekao je premijer Dodik.

On je istakao da je saradnja u ovim oblastima bila prioritetno pitanje kojim su se bavili učesnici foruma, a sesiju su vodili ministar privrede i tehnologije Njemačke Mihael Glos i ministar za ekonomski razvoj Ruske Federacije Elvira Nabjulina.

Dodik je naglasio da je delegacija RS imala priliku da se sastane sa predstavnicima i ruske i njemačke privredne delegacije, sa kojima su razmijenjena određena iskustva.

"Po prvi put RS na ovom sajmu ima svoj poseban štand. Mi smo posjetili taj štand i na njemu je vidljiv interes mnogih koji su danas učestvovali na ovom forumu. Mislim da se ovo može ocijeniti veoma uspješnim danom", rekao je Dodik.

On je naveo da se sastao i sa predsjednikom parlamenta Baden Virtemberga Peterom Štraubom, koji je ujedno i poslanik u Evropskom parlamentu, sa kojim je razgovarao o ukupnoj situaciji i mogućoj saradnji između parlamenata Baden Virtemberga i RS, kao i o pitanjima u vezi sa političkom situacijom u BiH.

"Danas smo razgovarali i o mogućnostima koje stoje na raspolaganju da zajednički radimo na određenim projektima, koristeći iskustva ljudi iz Baden Virtemberga u pogledu animiranja evropskih fondova. Razmotrili smo i pitanja u vezi sa poboljšanjem kapaciteta naše administracije, odnosno Vlade RS, a treća tema je bila oblast turizma, gdje Baden Virtemberg ima razvijenu strukturu i iskazali su želju da sa nama rade na poboljšanju naših mogućnosti" - istakao je premijer Dodik.

On je rekao da je delegacija Vlade RS posjetila i Elektroprivredu ove njemačke pokrajine, gdje je bilo riječi o mogućnostima ulaganja u taj sektor.

"Moram da kažem da očekujem da će nakon ovog današnjeg uspješnog dana ovdje u Baden Virtembergu i Štutgartu, glavnom gradu te pokrajine, odnosno jedne od federalnih jedinica Savezne Republike Njemačke, doći do ubrzanog kontakta sa privrednim delegacijama i naravno do realizacije određenih projekata", istakao je premijer Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE