• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Funta tone, evropske akcije blago rastu

Funta je u srijedu potonula do apsolutnog minimuma prema evru, nakon novog i nepovoljnog izvještaja o stanju zdravlja ostrvske privrede.

 Funta tone, evropske akcije blago rastu Izvor: MONDO


Funta je u srijedu potonula na londonskoj deviznoj berzi, do apsolutnog minimuma prema evru, nakon novog i nepovoljnog izvještaja o stanju zdravlja ostrvske privrede, dok je glavni evropski indeks akcija blago uvećan, poslije oštrog pada u prethodnom dijelu ove sedmice.

Banka Engleske (BoE) koja obavlja ulogu emisione banke u Velikoj Britaniji dala je, u najnovijoj analizi, prilično mračnu sliku daljeg razvoja situacije u ostrvskoj ekonomiji.

Analitičari BoE predviđaju, između ostalog, da će se već prisutna recesija u britanskoj privredi odužiti i na cijelu narednu godinu i da u tom periodu treba računati sa negativnom stopom ekonomskog rasta.

BoE takođe predviđa da će oštro smanjenje privredne aktivnosti biti praćeno i opadajućom inflacijom i istovremenim daljim sniženjem bančine bazne kamate, koja je početkom ovog mjeseca smanjena za neočekivano visokih 1,5 procenata i utvrđena na tri odsto.

Devizni trgovci su u srijedu, imajući u vidu te činjenice, oborili funtu tokom trgovine na londonskoj deviznoj berzi do apsolutno najnižeg nivoa prema evru i najmanje vrijednosti u odnosu na dolar u proteklih šest godina.

Funta se na vodećoj svjetskoj deviznoj berzi mijenjala, tokom rane podnevne trgovine, po kursu od 82,37 penija za evro i 1,5204 dolara.

Istovremeno je američka valuta vrijedila 97,55 jena i 1,1854 švajcarska franka, što znači da je vrijedila prema "švajcarcu" i "japancu" nešto više nego prehodnog dana, u situaciji kad je tražnja "zelene novčanice" i dalje velika.

Na evropskom tržištu akcija zabilježen je skroman rast vodećeg kontinetalnog indeksa - FTSEuroforst 300 - za 0,7 odsto, dok je globalni indikator kretanja cijena deonica - MSCI - bio u minimalnom padu, a američki berzanski indikatori, prilikom početnih transakcija na Volstritu, u blagom skoku.

Vrijednost akcija na tržištima zemalja sa takozvanom brzo rastućom ekonomijom opala je za 1,65 odsto, dok je ruska efektna berza tokom trgovine u srijedu opet bila u velikom minusu.

Poslovanje na moskovskoj berzi akcija - RTS - obustavljeno je poslije pada tehničkog indeksa na tom tržištu, tokom podnevne trgovine, za više od pet odsto i biće obnovljeno u četvrtak, saopštila je direkcija te berze.

Akcije evropskih banaka su pretežno bile u padu, u prosjeku za pola procenta, jer ih i dalje muče problemi nastali izbijanjem globalne kreditne krize.

"Sve dok banke ne uspiju da se oslobode uticaja svojih vlada i ne budu u stanju da plate pripadajuće devidende vlasnicima običnih akcija, one neće biti atraktivne za investitore", objasnio je Tim Džibens, globalni finansijski analitičar britanske investicione firme "Alijans trast".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE