• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fiskalne kase naljutile "tezgaroše"

Vlasnici štandova i tezgi na robnim pijacama i tržnicama u RS obustavili rad, protestujući zbog uvođenja fiskalnih kasa.

 Fiskalne kase naljutile "tezgaroše" Izvor: MONDO

Predsjednik Udruženja zakupaca prostora na gradskoj pijaci Banjaluka Sretko Markuljević apelovao je na Vladu RS da donese uredbu o tome da se ne šalju inspekcijske kontrole na pijace dok Narodna skupština RS ne izglasa izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama koje su predložili pijačni prodavci.

On je rekao novinarima da su prodavci robe na pijacama pokrenuli inicijativu za izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama kojom traže da budu svrstani u kategoriju poreskih obveznika koji nisu obavezni prikazivati promet preko fiskalnih sistema.

"Nemamo ništa protiv Zakona o fiskalnim kasama, ne želimo da ga rušimo, jednostavno nemamo tehničkih uslova da takve kase budu priključene u objektima koji se koriste na pijacama. Prodajni objekti na pijaci u 95 odsto slučajeva u RS nema struju", naveo je Markuljević.

On je istakao da su se trgovci na pijacama u RS u nekoliko navrata obraćali Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, predsjedniku Vlade RS Miloradu Dodiku, kao i Narodnoj skupštini RS, a da danas, kao znak protesta zbog uvođenja fiskalnih, nisu izložili robu.

"Ne možemo obezbijediti uslove za fiskalne kase, a ni fizički ih nemamo gdje smjestiti, jer nemamo nikakvih radnih polica. Imamo dva kvadrata prodajnog prostora i ne možemo da žrtvujemo pola tog prostora za fiskalni sistem, a pola za robu, a i ovako otvaranjem velikih trgovinskih centara promet na pijaci je drastično opao", rekao Markuljević.

On je dodao da je 70 odsto onih koji se bave prodajom robe na pijacama opterećeno mikrokreditima.

Markuljević je rekao da će u petak štandovi sa garderobom normalno raditi, ali da ne može precizirati koji su dalji potezi ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune.

Obustavom rada protestovalo je 210 vlasnika štandova u Prijedoru i 53 registrovane tezge, koji su se odazvali pozivu Udruženja zaposlenih na pijacama RS da se fiskalne kase ne uvode na pijace i tržnice.

Jedan od vlasnika tezge na Gradskoj tržnici Željko Perić rekao je da je za male prodavce kupovina i održavanje fiskalne kase veliki izdatak, a kao još veći problem za fiskalizaciju istakao je nedostatak tehničkih uslova za držanje kasa na pijacama otvorenog i poluotvorenog tipa.

"Smatram da Poreska uprava mora naći drugačiji način oporezivanja vlasnika štandova ili tezgi, a ne sjediti u kancelarijama i samo nam slati opomene", kazao je Perić.

I prodavci na pijacama u Doboju u četvrtak nisu izložili robu protestujući zbog obaveze uvođenja fiskalnih kasa, a kao znak solidarnosti sa njima ni poljoprivredni proizvođači nisu ponudili na prodaju svoje proizvode.

Zatvoreno je 36 kioska i osam tezgi na Gradskoj pijaci, kao i 165 kioska na Robnoj pijaci u naselju Pijeskovi, gdje se prodaju garderoba, tehnika i slično. Jutros nisu izloženi ni poljoprivredni proizvodi na 36 tezgi na Gradskoj pijaci u Doboju, na kojima se svakodnevno prodaju voće, povrće i mliječni proizvodi, saopšteno je Srni u upravi Gradske pijace.

Zaposleni na dvije robne pijace u Novom Gradu, njih 200, neizlaganjem robe, takođe su izrazili protest zbog obaveze uvođenja fiskalnih kasa.

"Primjena Zakona o fiskalizaciji dodatno će otežati ionako težak položaj vlasnika pijačnih štandova, jer će neminovno doći do poskupljenja robe koju prodaju i u trci sa većim trgovinama oni više neće biti konkurentni", upozorio je predstavnik zaposlenih na pijacama u Novom Gradu Milutin Karanović.

Prema zakonu, lica koja na pijačnim tezgama prodaju voće, povrće, mliječne i ostale stočarsko-poljoprivredne proizvode koje su sami proizveli nemaju obavezu uvođenja fiskalnih kasa.

Rok za uvođenje fiskalnih kasa je 15. novembar.

Predsjednik Saveza pijačara Republike Srpske Ane Mihajlov pozvao je sve građane koji se bave prodajom robe na pijacama u RS da u znak protesta zbog uvođenja fiskalnih kasa danas ne izlože svoju robu na prodaju.

On je rekao da je Vladi i Narodnoj skupštini RS još ranije upućen zahtjev da se iz Zakona o uvođenju fiskalnih kasa izuzmu lica koja svoju robu prodaju na pijacama.

"Ne postoje ni minimalni uslovi da takve kase budu priključene u objektima koji se koriste na pijacama. Većina takvih objekata nema struju", rekao je Mihajlov Srni i podsjetio da je zahtjev potpisalo 3500 ljudi koji se bave trgovinom na pijacama.

Ministar finasija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je da, uprkos današnjem protestu zaposlenih na tržnicama u RS, neće biti promijenjena odluka prema kojoj su oni obavezni da nabave fiskalne kase.

"Njihovo obrazloženje da je tehnički neizvodivo da se kase uvedu na tezge na pijaci, nije tačna, jer sve koje su prošle tehničku kontrolu i dobile sertifikat, imaju baterije, odnosno dodatna napajanja, i mogu da rade tokom dana i izdaju fiskalne račune. Po završetku dana, poreski obveznik dužan je da pošalje podatke poreskoj upravi. To znači da ne mora da ima struju da bi radio sa fisklanom kasom", rekao je Džombić.

Ministar finansija RS ocijenio je da nije dobra mjera da se socijalni problemi rješavaju tako što će se nekome dozvoliti da radi ilegalno, kao što to nijedna zemlja u okruženju i EU nije uradila.

"Na ovaj način želimo smanjiti sivo tržište tako što ćemo legalizovati sve tokove, i za socijalne kategorje obezbijediti sredstva da bi ih kroz pravilne programe uputili onima kojima su najpotrebnija", naglasio je Džombić.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je inicijativa prodavaca na pijacama za izuzimanje od te obaveze stigla kasno, podsjetivši da je Zakon o fisklanim kasama usvojen u junu 2007. godine.

Džombić je rekao da postoje dvije grupe za fiskalizaciju, jedna će biti fiskalizovana do 15. novembra, a druga da 31. decembra i podsjetio da će za dva dana početi kontrole i uslijediti eventualne kazne


(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE