• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta iznad 50 dolara po barelu

 Nafta iznad 50 dolara po barelu Izvor: MONDO

Sirova nafta se u petak na berzama u svijetu oporavila iznad 50 dolara za barel, poslije jutrošnjeg pada na troipogodišnji minimum, što je reakcija na oporavak evropskih i azijskih berzi hartija od vrijednosti usljed spekulacija da bi Kina mogla da smanji kamatnu stopu.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u januaru je na njujorškoj robnoj berzi porasla za 96 centi, na 50,38 dolara za barel, pošto je u jednom trenutku pala na najniži iznos u posljednje tri i po godine - od 48,25 dolara za barel, prenio je Rojters.

Evropska "brent" nafta je u isto vrijeme na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za 1,40 dolara, na 49,48 dolara za barel.

Nafta je od početka ove sedmice pojeftinila za 11 odsto, odnosno za gotovo dve trećine u odnosu na rekord iz jula od 147,27 dolara za barel.

Indeksi evropskih i azijskih berzi su se danas oporavili, pošto su očekivanja da bi Kina mogla da smanji kamatnu stopu ohrabrila investitore na ulaganja.

Američka investiciona banka "Goldman Saks", koja je u maju objavila kako očekuje da će nafta poskupeti na čak 200 dolara za barel, juče je ponovo smanjila prognozu cijene nafte u SAD u 2009. godini na 80 sa 86 dolara za barel.

Zbog naglog pojeftinjenja nafte, sve veći broj članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) zagovara dodatno smanjenje dnevne proizvodne kvote tog kartela, koja je na sastanku 24. oktobra već smanjena za 1,5 miliona barela.

Najviši libijski zvaničnik u sektoru energetike je izjavio da će OPEC možda odlučiti da dodatno smanji kvotu na nezvaničnom sastanku u Kairu sljedeće nedjelje, ako zaključi da su članice primijenile prethodnu odluku o smanjenju proizvodnje.

Slične izjave su ranije dali zvaničnici drugih članica kartela, među kojima su Kuvajt, Iran i Venecuela, što povećava mogućnost novog smanjenja kvote u cilju podsticaja rasta cijene nafte.

Konsultantska kompanija u sektoru energetike "Petrolodžistiks" danas je objavila procjenu da će OPEC-ova proizvodnja nafte u novembru pasti za 1,22 miliona barela na dan u odnosu na prethodni mjesec.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE