• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oporavak akcija poslije šokantnog pada

Svjetske akcije su u petak uglavnom poskupile, usljed očekivanja da vodeće centralne banke dodatno olabave kamate.

 Oporavak akcija poslije šokantnog pada Izvor: MONDO

Svjetske akcije su u petak uglavnom poskupile, usljed očekivanja da vodeće centralne banke dodatno olabave kamate, dok je jen oslabio prema dolaru, nakon najave japanskih zvaničnika da će, ukoliko bude potrebno, spriječiti dalje jačanje svoje valute.

Vol strit je u petak pretrpio još jedan šok, jer su sva tri vodeća indeksa na toj berzi opala za više od pet odsto, na višegodišnji minimum, ali se danas situacija donekle stabilizovala, iako je američko efektno tržište i dalje na "krhkim nogama".

Uporne glasine o skorašnjem sniženju bazne kamate pod kontrolom najvećih svjetskih centralnih banaka, kao i mogućnost da bi takav korak Kina mogla da preduzme još u toku današnjeg dana, uticala je najviše da se globalne akcije "maknu" sa jučerašnjeg petoipogodišnjeg minimuma, prenosi agencija Rojters iz Londona.

Svjetski indeks akcija MSCI napredovao je, u opisanoj tržišnoj klimi, 0,9 odsto, dok je evropski indikator FTSEurofirst 300, kojim se mjeri vrijednost hartija najlukartivnijih kontinetalnih kompanija, uvećan simboličnih 0,2 procenta, pošto je prethodnih dana uglavnom bio u osetnom padu.

Na indikativnoj valutnoj berzi u Londonu jen je u petak oslabio jedan odsto, na 94,62 za dolar, dok je američka valuta istovremeno izgubila pola procenta prema korpi novčanih jednica šest glavnih trgovinskih partnera SAD.

Rast dolara prema jenu uslijedio je pošto je japanski ministar finansija Šioći Nakagava izjavio da će Tokio preduzeti neophodne mjere da spriječi dalje jačanje jenskih pozicija.

Tržište je, kako se navodi u agencijskim izvještajima, ignorisalo današnju odluku Banke Japana da zadrži postojeću baznu kamatu od 0,30 odsto.

Od ostalih valuta, pažnje je vrijedan skok australijskog i novozelandskog dolara prema američkom imenjaku za dva i u odnosu na jen za tri procenta, uglavnom usljed akcija spekulanata.

Funta sterlinga je, osim toga, u Londonu vrijedila 1,5060 dolara, ili približno dva odsto više nego prethodnog dana, iako je britanska privreda u još lošijem stanju od američke.

Švajcarski franak je i dalje pod pritiskom i danas je vrijedio neznatno manje od 1,23 za dolar, što je najviše nivo "amerikanca" od juna 2007. godine.

Lošije pozicije franka delom su uslovljene i jučerašnom odlukom centralne banke Švajcarske da osjetnije snizi referentnu kamatnu stopu.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE