• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi derivati dizela i mazuta iz Broda

Na tornju visine oko 50 metara u Rafineriji nafte u Brodu u nedjelju je upaljena je baklja, koja simbolizuje početak rada Rafinerije.

 Prvi derivati dizela i mazuta iz Broda Izvor: MONDO

Iz Rafinerije nafte u Brodu  potekli su prvi derivati dizela i mazuta za plasman na tržište Republike Srpske i Federacije BiH, dok je zvanično otvaranje postrojenja najavljeno za 27. novembra.

Na tornju visine oko 50 metara u Rafineriji nafte u Brodu u nedjelju je upaljena je baklja, koja simbolizuje početak rada Rafinerije.

Baklja se automatski pali u trenutku kada u Rafineriji budu dostignuti planirani kapaciteti, a to je 3.600 tona prerađene nafte, dok višak otpada, koji sagorjeva, stvara plamen na tornju.

Predsjednik Sindikata rafinerije Danilo Bročilo rekao je da je baklja u Rafineriji ugašena 2005. godine kada je prestala proizvodnja u ovoj firmi i da ovaj plamen, koji je ponovo upaljen, nagovještava bolje dane za građane Broda, ali i cijele Republike Srpske i BiH.

Pokretanju proizvodnje u Rafineriji nafte prethodila je kontrola ispravnosti cjevovoda, kojim će sirova nafta biti dopremana.

Ceremoniji puštanja u rad Rafinerije 27. novembra prisustvovaće delagacija Republike Srpske (RS), koje predvodi premijer Milorad Dodik, te delegacije BiH, Ruske Federacije i ruske kompanije "Zarubežnjeft", koja je kupila Rafineriju.

Kompanija "Zarubežnjeft" uložila je u remont Rafinerije u Brodu oko 26 miliona evra. Remontovana je stara linija kapaciteta 1,2 miliona tona prerađene nafte godišnje i na njoj je već otpočela prerada sirove nafte.

Generalni direktor Rafinerije u Brodu Aleksandar Litvinjenko ranije je izjavio da će prvih dana rada biti prerađivano do 1500 tona sirove nafte dnevno kako bi se provjerila ispravnost proizvodnih kapaciteta.

Poslije bi kapaciteti dostigli planiranu dnevnu preradu od 3.600 tona nafte.

Trenutno Rafinerija na skladištu ima 30.000 tona sirove nafte iz Rusije, a mjesečna prerada iznosi 70.000 hiljada tona nafte. Nove količine počeće da stižu kada u potpunosti budu otklonjeni nedostaci na postrojenjima za nesmetan procese prerade.

Brodska Rafinerija proizvodiće sve vrste naftnih derivata koji zadovoljavaju evropske standarde kvaliteta.

Jedino dizel D2 neće u početku zadovoljavati propisane standarde, jer će sadržavati veći procenat sumpora, ali će i taj nedostatak biti otklonjen do marta naredne godine.

Litvinjenko je izjavio da će se brodsko gorivo naći na svim benzinskim pumpama na teritoriji BiH, kao i da će cijene biti povoljnije od cijena proizvođača od kojih distributeri iz BiH kupuju derivate.

Savjet ministara BiH 6. novembra donio je odluku o produženju važenja Odluke o kvalitetu tečnih goriva i naftnih derivata, kojom su otklonjene prepreke za nesmetano funkcionisanje Rafinerije nafte u Brodu.

U Rafineriji Brod trenutno je zaposleno oko 1 400 radnika, ali će, kako ističu u ovom preduzeću, potreba za novim radnicima biti izražena kada sa radom počne nova linija, čiji će remont početi naredne godine. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE