• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Giljotina propisa u FBiH

Potpisan Memorandum o razumijevanju za brzo pregledanje propisa, ukidanje onih koji više nisu potrebni i zamjenu postojećih.

 Giljotina propisa u FBiH Izvor: MONDO

Ministar pravde Federacije BiH Feliks Vidović, direktor federalne Uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak i šef Savjetodavne grupe Međunarodne finansijske korporacije Filip Kondon potpisali su u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o regulatornoj reformi "giljotina propisa", vrijedan 270.000 dolara.

Federalni premijer Nedžad Branković, koji je prisustvovao potpisivanju, istakao je da je "Giljotina propisa" instrument za brzo pregledanje propisa, ukidanje onih koji više nisu potrebni i zamjenu postojećih, radi stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja.

"Za efikasnije funkcionisanje FBiH u predstojećem vremenu ekonomske krize jedna od važnih reformi je i regulatorna reforma 'giljotina propisa'. Moramo FBiH učiniti efikasnijom, jednostavnijom i kvalitetnijom kroz samu definiciju i strukturu zakonskih propisa", istakao je Branković na konferenciji za novinare i dodao da će ovaj projekat trajati dvije godine.

Branković je naglasio da će se u prvoj fazi, koja nosi ime "mala giljotina", pojednostaviti postojeći propisi, koji će pomoći povećanju finansijske discipline i pojednostaviti proces registracije biznisa, a u drugoj fazi biće izvršena analiza svih drugih zakona - da li ostaju na snazi ili se mijenjaju novim.

Prema njegovim riječima, paralelno sa ovim vršiće se i usklađivanje propisa sa EU.

"Nadam se da ćemo nakon ove reforme imati kvalitetnije i jednostavnije zakonodavstvo", istakao je Branković i dodao da će Vlada FBiH pokrenuti i reformu institucija, jer se, u vremenu kada će biti manje javnih prihoda za funkcionisanje društva, mora izvršiti rasterećenje privrede smanjenjem javne uprave.

On je naglasio da su to procesi kojima se mogu riješiti problemi predstojeće ekonomske krize, koja će u jednom dijelu zahvatiti i BiH.

Federalni ministar pravde Feliks Vidović naglasio je da se mora obaviti regulatorna reforma, jer se još koriste propisi iz SFRJ, koji su postali neprimjenjivi zbog promjene društvenog uređenja i valute.

Šef Savjetodavne grupe Međunarodne finansijske korporacije Filip Kondon istakao je da IFC želi da pomogne vladama zemalja da poboljšaju poslovno okruženje u svojim državama.

"Mi pomažemo vladama i vladinim institucijama da svoje lokalne zajednice učine privlačnijim za investicije", napomenuo je Kondon.

Kondon je rekao da će ICF, koja je članica grupe Svjetske banke, za ovaj projekat u FBiH potrošiti oko 270.000 dolara, kako bi prenijeli znanje i tehnologiju ljudima koji su već na terenu, da bi poboljšali poslovno okruženje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE