• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta ispod 54 dolara uoči sastanka OPEK-a

Smanjenje tražnje nafte u SAD, kao i u drugim industrijski razvijenim zemljama, doprinijelo je tome da nafta pojeftini za gotovo 100 dolara...

 Nafta ispod 54 dolara uoči sastanka OPEK-a Izvor: MONDO

Sirova nafta je u petak na berzama u svijetu pojeftinila ispod 54 dolara za barel, dok se ministri Organizacije zemalja izvoznica nafte okupljaju u Kairu da bi u subotu na sastanku razgovarali o dodatnom smanjenju proizvodnje u cilju neutralisanja lošeg uticaja koji globalna privredna kriza ima po tražnju nafte.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u januaru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 1,29 dolara na 53,15 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu u isto vrijeme pojeftinila za 63 centa na 52,50 dolara za barel, prenio je Rojters.

Nafta je na dobrom putu da ovaj mjesec završi više od 20 odsto jeftinija nego na njegovom početku, uprkos tome što je OPEK-a na sastancima u septembru i oktobru donio odluke da smanji dnevnu proizvodnu kvotu za ukupno dva miliona barela.

Smanjenje tražnje nafte u najvećem svjetskom potrošaču energenata, SAD, kao i u drugim industrijski razvijenim zemljama, doprinijelo je tome da nafta pojeftini za gotovo 100 dolara, sa rekorda iz jula od 147,27 dolara za barel. Samo prošlog mjeseca je cijena te sirovine pala za gotovo trećinu, što je najveći mjesečni pad u istoriji trgovanja.

OPEK nije isključio da će u subotu na sastanku u Kairu donijeti već treću odluku o smanjenju proizvodnje u isto toliko mjeseci, ali neki analitičari smatraju da potpuni učinak dosadašnjih odluka tek treba da se osjeti.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE